Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi koji bi mogao biti pokriven oceanom

Otkriven najmanji egzoplanet dosad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su otkrili dosad najmanji egzoplanet i prvi egzoplanet koji bi mogao biti pokriven golemim oceanom, a oba su smještena u istom zviježđu.

Skupina znanstvenika predvođena Michaelom Mayorom iz ženevskog opservatorija otkrila je planet čija je masa tek dvostruko veća od mase Zemlje, što ga čini najmanjim egzoplanetom (planetom izvan našega sunčeva sustava) od 350 dosad otkrivenih planeta, priopćila je Europska organizacija za astronomsko istraživanje.

Pročitajte i ovo Zapljena marihuane (Foto: MUP) Privedeno dvoje ljudi Maša pronašla više od 4 kilograma marihuane Raste globalno zatopljenje (Foto: Dnevnik.hr) - 4 10 kobnih aspekata Klima bi se mogla oteti kontroli: Zemlja se približava granici na kojoj će postati staklenik, preživjet će samo milijardu ljudi

Planet nazvan 'Gliese 581 e' otkriven je zahvaljujući istraživanjima izvedenim spektrografom HARPS povezanim s teleskopom dugim 3,6 metara instaliranim u La Silli u Čileu. Astronomi su uspjeli izračunati i udaljenost koja razdvaja drugi egzoplanet 'Gliese 581 d', otkriven 2007. od njegove zvijezde te su zaključili da se taj egzoplanet nalazi u takozvanoj 'nastanjivoj' zoni. On oko svoje zvijezde 'putuje' 67 dana, a ne 82, kako su dosad mislili.

Tražimo planet mase približne Zemljinoj

Ta se dva planeta nalaze u zviježđu Vage, 20,5 svjetlosnih godina udaljenom od našega sunčeva sustava. Jedna svjetlosna godina iznosi oko 9460 milijarda kilometara. 'Ta dva otkrića podjednako su vrijedna', rekao je za AFP jedan od članova skupine Thierry Foreville iz opservatorija u Grenobleu. 'Dugoročno tražimo planet koji bi bio približno iste mase kao i Zemlja i na kojemu bi bilo tekuće vode. Ovdje imamo ta dva elementa odvojena, ali približavamo se.'

Masa i tekuća voda glavni su uvjeti potrebni za postojanje života. 'Na 'Gliese 581 d' možda postoji velik i dubok ocean. Taj je planet prvi kandidat za titulu 'vodenoga svijeta'', rekao je Stephane Udry. Što se tiče egzoplaneta 'e', koji ima 1,9 puta veću masu od Zemlje, na njemu je pretoplo da bi postojao život.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene