Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nasa: Dokazali smo da je moguć život izvan Zemlje

VIDEO: Otkriven mikrob koji može preživjeti u arsenu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odabrano društvo NASA-inih znanstvenika otkrilo je tajnu o revolucionarnom otkriću.

No oni koji su zagovarali teoriju mikroba koje žive u arsenu ipak su bili u pravu. Tim NASA-inih stručnjaka otkrio je na Zemlji neobične oblike života, mikrobe koji mogu preživjeti u arsenu, te preživjeti bez fosfora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pred 1400 novinara Putin: 'Turci su odlučili lizati Amerikance po određenom mjestu' Slika nije dostupna Mađari preuzimaju izbjeglice, stanje na granici mirno Pogledajte kako je protekao drugi dan izbjegličke krize u Hrvatskoj

Riječ je o mikrobu koji živi u jezeru Mono u Kaliforniji. NASA-ini stručnjaci su mikrob prenijeli u laboratorij i tamo ga stavili u uvjete potrebne za život, jedino što su fosfor zamijenili iznimno otrovnim arsenom. Mikrobu su stavili vitamine, šećer, sve potrebno za život – sve osim fosfora! Mikrobi su da bi preživjeli u svoj DNK lanac vezali arsen umjesto fosfora, zapravo su svoju DNK strukturu prilagodili novim uvjetima. Ovaj mikrob može zamijeniti fosfor arsenom i upotrijebiti ga za svoj metabolizam, te čak i rasti!

'Otvorili smo vrata nečega što je moguće drugdje u svemiru. Sav život koji smo do sada znali je biokemijski isti, ovaj je malo drugačiji. To znači da postoji i drugi način da bi nešto bilo živo', rekla je znanstvenica NASA-e Felisa Wolfe-Simon koja je otkrila bakteriju.

>> Novo Galileovo doba: Dramatična otkrića u kozmologiji i egzoplanetima

>> NASA neće predstaviti izvanzemaljce nego 'super mikroba'?

>> Hrvatski stručnjaci: NASA neće objaviti ništa bombastično!

Do sada se smatralo da niti jedan oblik života ne može preživjeti bez fosfora. Sada su značajno prošireni vidici o tome gdje se sve mogu tražiti oblici života. Do sada nikome nije padalo na pamet da oblike života traži tamo gdje nema fosfora. Svi oblici života do sada poznati na Zemlji u svojoj strukturi imaju fosfor, sve biljke i alge i svi viši oblici života.

Naime, šest ključnih elemenata za sve poznate oblike života su - kisik, ugljik, dušik, vodik, sumpor i fosfor! Nikada niti jedan oblik života nije postojao izvan kombinacije ovih šest ključnih elemenata, iako se već u laboratoriju probalo izmijeniti bar jedan od tih elemenata. Ovo je prvi put da je uspjelo! Sada značajno promijenila perspektiva o životu na Zemlji, ali i cijelom Svemiru.

Astrobiolozi Mary Voytek, Felisa Wolfe-Simon i Pamela Conrad te Steven Benner iz Fundacije za primijenjenu molekularnu evoluciju i profesor James Elser sa sveučilišta u Arizoni, svojim otkrićem mnoge će vjerojatno razočarati, barem one koji su se nadali pronalasku izvanzemaljskog života.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene