Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzbuđenje bez razloga?

Hrvatski stručnjaci: NASA neće objaviti ništa bombastično!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pod velom tajne i pomalo sramežljivo, NASA je najavila posebnu konferenciju o novim 'dokazima života' u svemiru.

Konferencija za novinare je najavljena za sutra u 20 sati po našem vremenu (14 sati EST), a osim popisa znanstvenika koji će na njoj sudjelovati, malo toga je otkriveno. Kako bismo pokušali otkriti što bi to NASA mogla predstaviti na konferenciji za medije, kontaktirali smo Antu Radonića, voditelja planetarija u zagrebačkom Tehničkom muzeju te dr. Dejana Vinkovića, voditelja studija astrofizike na splitskom PMF-u.

Pročitajte i ovo Rupe u Banovini - 2 Završena prva faza istraživanja Stručnjaci otišli, ali rupe su u Mečenčanima ostale: "Već dva do tri tjedna nema nikoga" Slika nije dostupna Saturnov mjesec Rhea ima prsten

>> NASA otkriva dokaz o životu izvan Zemlje?

>> Histerija oko NASA-ine najave: Jesu li pronašli ET-ja?

Obojica nas uvjeravaju - NASA neće otkriti ništa revolucionarno za običnog čovjeka. 'Zapravo NASA nije najavila neke 'dokaze života' nego samo problematiku vezanu za astrobiologiju', kaže Radonić. 'Novo otkriće je potvrda o postojanju molekula kisika i ugljik dioksida u izuzetno rijetkoj atmosferi (egzosferi) Saturnovog mjeseca zvanog Rhea. Već ranije je bilo poznato da oko tog mjeseca ima kisika, ali je sada neposredno to dokazano sondom Cassini koja kruži oko Saturna', objašnjava Radonić.

Iskustvo iz 1996.

'Da je to važno otkriće, onda bi konferenciji prisustvovao i američki predsjednik Barack Obama, čija bi administracija to iskoristila i u promidžbene svrhe', naglašava Radonić, a s njim se slaže i Vinković. Vinković podsjeća i na slučaj velike objave NASA-inih znanstvenika iz 1996. godine, o pronalasku primitivnih oblika života u meteoritu s Marsa.

Tada je i bivši američki predsjednik Bill Clinton, imao televizijsko obraćanje povodom 'velikog otkrića', no kasnije se ispostavilo kako se zapravo ne radi o nikakvom velikom otkriću. Kako je taj meteorit pronađen na Antarktiku, još 1984. godine, još i danas se vodi debata jesu li organske molekule pronađene u njemu izvanzemaljskog porijekla, ili rezultat 'onečišćenja' iz kontakta s ledom.

Znanosti zanimljivo, običnom čovjeku baš i ne

No, vratimo se trenutnoj NASA-inoj najavi i onome što bi sutra moglo biti objavljeno na pressici. Radonić nam je pojasnio procese u kojima nastaju molekule kisika na spomenutom Saturnovom mjesecu. 'Molekule kisika stvaraju se od vodenog leda kada energetske čestice velike energije, zarobljene u magnetosferi Saturna, udaraju o ledenu površinu Rheae. Još nije objašnjeno kako se stvaraju molekule ugljičnog dioksida kod istog mjeseca', napomenuo je.

'Možda tamo ima suhog leda koji se raspada pod djelovanjem energetskih čestica, ili možda tamo ima organskih spojeva koji se raspadaju pod djelovanjem energetskih čestica. Postojanje organskih molekula je uobičajena stvar u svemiru', kaže Radonić.

Na kraju je zaključio kako će NASA-ini znanstvenici na konferenciji vjerojatno reći, da se prirodnim putem mogu stvarati molekule, koje su važne kao osnovne komponente za formiranje organskih molekula, što je važno za stvaranje života. Za običnog čovjeka to možda zvuči nezanimljivo, jer tu nema mjesta E.T.-ju ili 'malim zelenima', no za znanstvenike, ističu Radonić i Vinković, to će biti korisne informacije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene