Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz zrakoplovne baze Vandenberg

NASA lansirala kartografski satelit WISE

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA je iz zrakoplovne baze Vandenberg u Kaliforniji lansirala svemirski kartografski satelit WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) koji tijekom devet mjeseci u obilasku Zemlje treba 1,5 puta pregledati nebo u potrazi za predmetima koji isijavaju infracrvene valove, odnosno toplinu, objavila je ta agencija.

Satelit WISE je u svemir lansiran uz pomoć rakete Delta II nakon trodnevne odgode, koju je NASA objasnila 'anomalijom u radu motora', a nakon odvajanja od rakete, WISE je krenuo u svoju orbitu iznad polova, koja je od Zemlje udaljena 500 kilometara. Prvih mjesec dana misije provjeravat će se instrumenti na satelitu, a potom će početi stvarna misija promatranja neba, koja će, prema tvrdnjama stručnjaka, rezultirati najopsežnijom kartom svemira dosad, a njezina će otkrića ukazati na zanimljive pojave i objekte koje će podrobnije ispitati buduće svemirske misije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nova generacija oružanih sustava Rusija upotrijebila novo moćno oružje: Putuje devet puta brže od zvuka, a domet joj je 1000 kilometara Zahrđali projektil pronađen u garaži u SAD-u - 1 Čišćenje garaže FOTO Htio je muzeju donirati nuklearni projektil, na vrata mu je ubrzo pokucala policija

Na kraju misije, u rujnu 2010., WISE bi trebao imati gotovo milijardu i pol fotografija cijelog svemira, ističe NASA. 'Posljednji smo put cijeli svemir kartografirali tim (infracrvenim) valovima još prije 26 godina', izjavio je jedan od tvoraca misije, Edward Wright s kalifornijskog sveučilišta, za internetsku stranicu NASA-e. 'Otad je tehnologija infracrvenih valova jako napredovala. Tadašnje snimke su nalikovale impresionističkim slikama, a sadašnje će izgledati poput pravih fotografija', dodao je.

Trebao bi donijeti informacije o stvaranju zvijezda

WISE bi, između ostalog, trebao otkriti položaj i izmjeriti veličinu 200-tinjak tisuća asteroida, što bi znanstvenicima trebalo omogućiti bolju procjenu opasnosti za Zemlju koju bi neki od njih mogli predstavljati. Izmjena infracrvenog svjetla pojedinog svemirskog objekta astronomima će, po NASA-i, omogućiti prvu realnu procjenu njegove veličine i opasnosti, ali i učestalosti kojom bi takvi objekti mogli ugroziti Zemlju. Zamišljeno je da donese informacije o stvaranju zvijezda, odnosno o razvoju i strukturi sazvježđa, pa i Mliječne staze.

Autori misije nadaju se da će otkriti nikad dosad viđene predmete i zvjezdana tijela, uključujući najhladnije zvijezde, najsvjetlija sazvježđa i najtamnije asteroide i komete u Zemljinoj blizini. Infracrveni teleskop i detektori u WISE-u se čuvaju na hladnom. Nalaze se u izoliranom spremištu punom tekućeg vodika (kriogen), koji na - 256 stupnjeva Celzija onemogućuje da toplina instrumenata WISE-a utječe na njih, priopćila je NASA. WISE će se pridružiti drugim dvjema misijama koje proučavaju infracrvene valove - svemirskom teleskopu Spitzer NASA-e i Svemirskom opservatoriju Herschel Europske svemirske agencije, ali nijedna od njih, osim WISE-a, ne proučava cijeli svemir. Prvi rezultati istraživanja WISE-a trebali bi biti objavljeni za pola godine. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene