Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova studija

Jezero u Argentini krije tajnu zivota na Marsu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Argentinsko jezero Diamante, koje se nalazi na nadmorskoj visini od 4700 metara, pokazala je nova studija, toliko je puno života, i toliko otrovno, da znanstvenici vjeruju kako krije tajnu života na drugim planetima u svemiru, poput Marsa.

Unatoč nedostatku kisika na tolikoj nadmorskoj visini, visokoj atmosferskoj razini alkalija, te arsena i soli, takozvane 'super bakterije' u njemu se razmnožavaju i doslovce bujaju u milijunima. Po krajoliku i negostoljubivim uvjetima, jezero Diamante, koje se nalazi u središtu divovskog vulkanskog kratera, i njegov okoliš, sliče onom na planetu Marsu.

Pročitajte i ovo Ivan Čačić, meteorolog Dnevnika Nove TV MALA ŠKOLA PROGNOZE Ovo je jedna od najveće globalne prijetnje: "Povećavaju stopu rasta bakterija i brzinu razvoja gena otpornih na antibiotike" Puno toga liječimo antibioticima, a ne bismo trebali - 5 ZANIMLJIVI PODACI Gutamo ih kao ludi, plaćamo ih sve skuplje, a najčešće uzalud: Hrvati ne znaju s antibioticima

'Ono što imamo ovdje, jest čitavu seriju ekstremnih uvjeta i sve na jednom mjestu', istaknula je Maroa Eugenia Farias, mikrobiologinja s argentinskog nacionalnog znanstvenog i tehničkog istraživačkog vijeća, u intervjuu za agenciju Reuters. Uz samo malo kisika, bakterije konstantno mutiraju, kako bi izdržale ultraljubičasto zračenje na toj nadmorskoj visini. Znanje o tim bakterijama i prava studija načina i principa po kojem se one štite od štetnog sunčevog zračenja, moglo bi poslužiti uvelike farmaceutskim kompanijama i njihovim proizvodima, poput krema za sunčanje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene