Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispod operne kuće

FOTO: Pronašli prva vrata u Europi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I u kamenom dobu bilo je vrsnih majstora, a 5100 godina stara drvena vrata jednog od njih, u Zurichu su pronašli arheolozi.

Pretpostavljamo kako su vrata napravljena godine 3063. godine prije Krista, rekao je vođa tima arheologa Niels Bleicher, prenosi BBC. Pronalazak jednih od najstarijih vrata u Europi, ističe Bleicher, čudesan je, a pogotovo način na koji su drvene daske spojene zajedno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rekonstrukcija lica Upoznajte čovjeka koji je živio prije 700 godina Slika nije dostupna INDIANE JONESI MODERNOG DOBA Arheologija iz fotelje: Kako pronaći izgubljene civilizacije uz pomoć laptopa

>> Preci čovjeka koristili kameno oruđe prije 3,4 milijuna godina

Pronalazak je bio, naravno, sasvim slučajan i dogodio se tijekom preliminarnih iskapanja prije gradnje podzemne garaže za opernu kuću u Zurichu. Sama pronađena vrata, napravljena su od jablana i visoka su 153 centimetra te široka 88 centimetara.

Pronađena su na mjestu za koje se vjeruje da se u doba neolita na njemu nalazilo najmanje pet sela. Sve je na tim vratima dobro očuvano, pa tako i šarke, istaknuo je Bleicher. 'Pametan je to dizajn, koji k tome još i lijepo izgleda', zaključio je. Arheolozi planiraju vrata izložiti u muzeju, nakon što ih izvade iz zemlje i premažu posebnom smjesom protiv truljenja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene