Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevnik Nove TV, večeras u 19.15

Želimo znati: Zašto Vlada ne poštuje vlastite odluke?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Akcija Dnevnika Nove TV 'Želimo znati' otvara pitanje do kada će politički podobni ljudi nadzirati uprave državnih gubitaša i aferaša, a da pritom za to nitko neće odgovarati.

Krajem prošle godine Vlada je pobjedonosno najavila kako u nadzornim odborima državnih tvrtki više neće sjediti političari. Premijerka Jadranka Kosor u studenom je tvrdila: 'Zato donosim odluku da se raspiše natječaj za sve nadzorne odbore javnih poduzeća i trgovačkih društava u državnom vlasništvu i da se isključivo putem natječaja biraju članice i članovi nadzornog odbora'. Unatoč odluci sa sjednice Vlade od toga ništa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uspjeh akcije 'Želimo znati' Politika napušta nadzorne odbore Slika nije dostupna Političari u NO-ima Želimo znati: Zašto Vlada ne želi očistiti gospodarstvo od politike?

>> Uspjeh akcije Želimo znati: Spreman novi Zakon o oduzetoj imovini

Vlada krši svoje vlastite odluke. Prije dva dana razriješila je Biancu Matković iz nadzornog odbora Briuna Rivijere i imenovala HDZ-ova stranačkog tajnika Branka Bačića. Naravno bez javnog natječaja samo zbog stranačke pripadnosti.

Nadzorni odbori jednako kao i uprave državnih tvrtki dom su za podobne kadrove. Njihovi članovi nemaju odgovornost ni u slučaju kriminalnih radnji onih koje nadziru. Do kada će se tolerirati ovo nezakonito ponašanje, pitanje je koje postavlja večerašnji Dnevnik Nove TV.

Ministar gospodarstva Đuro Popijač koji je kao poslodavac jasno progovarao o ovoj problematici kao ministar nije tako rječit. Obećao je izjavu pa porekao.

Ministri, državni tajnici, dužnosnici stranaka HDZ-a i njihovi koalicijski partneri uglavnom su članovi nadzornih odbora u državnim tvrtkama. Kada dođe do afere i prst sumnje se uperi na upravu nadzorni se odbori izvuku. Tako je bilo s ministrom Kalmetom i HŽ-om, a i Vukelić je kao ministar gospodartva izbjegao aferu u tvrtki koju je nadzirao. Iz Brodosplita su nestali milijuni. Baš kao Vukelić i Kalmeta otporan na odgovornost je i Leo Begović u HEP-u. Bio je šef nadzornog odbora tadašnjem predsjedniku uprave Mravka. Za radnje iz vremena njegova nadzora danas se tereti Mravka.

Po Zakonu o trgovačkim društvima članovi nadzornih odbora mogu odgovarati za štetu i to vlastitom imovinom. Kod nas se taj članak zakona nije nikada primjenio.

Uvođenje reda u nadzorne odbore očito je bolna točka za Vladu koja već mjesecima ne poštuje vlastitu odluku, a pritom nitko o tome ne želi govoriti. Dnevnik Nove TV će u sklopu akcije 'Želimo znati' zato inzistirati na odgovorima kako bismo saznali do kada će podobni u nadzornim odborima izbjegavati odgovornost i bivati politički nagrađivani o trošku poreznih obveznika.

Više u večerašnjem Dnevniku Nove TV u 19.15 sati i na portalu Dnevnik.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene