Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zbog kokaina sve više Talijana na operaciji nosa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve više Talijana prinuđeno je podvrgnuti se operaciji kako bi uklonili posljedice uživanja kokaina koji im uništava nos i nepce.

"Osobe iz svih socijalnih slojeva obraćaju se kirurzima jer im je uživanje kokaina uništilo nos", izjavio je kirurg Claudio Leonardi a prenose talijanski mediji u utorak.

Pročitajte i ovo Vladimir Šeks Stabilno je Vladimir Šeks operiran, DNEVNIK.hr doznaje detalje Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje"

Operacija nosa u privatnoj klinici stoji do 10.000 eura.

"Do prije nekoliko godina operacije nosa bile su rijetke i njima su se podvrgavali uglavnom umjetnici ili vodeći manageri. Sad se u bolnicama na operaciju čeka po godinu i pol", dodao je Leonardi. 

"Problem je ogroman. Kokain uništava tkivo u nosu, a rastu poteškoće s disanjem. Osobe dolaze k nama s uništenim nepcem. Ovisnost od nekoliko mjeseci uzrokuje ogromne zdravstvene štete. Jako je porastao i broj žena ovisnih o kokainu", objasnio je kirurg.

Uživanje kokaina u Italiji širi se velikom brzinom. Od 2002. do 2005. broj ovisnika o toj drogi porastao je za 62 posto među muškarcima te za 50 posto među ženama.

Ovisnici o kokainu uglavnom su u dobi između 24 i 34 godine, pokazalo je istraživanje što ga je objavio talijanski parlament.

Autori istraživanja smatraju da je povećano uživanje kokaina rezultat smanjenja cijena te opasne droge. Cijena grama kokaina pala je s 99 eura na 83 eura.

Za razliku od kokaina, gram heroina, koji je do prije nekoliko
mjeseci na talijanskom tržištu droge stajao 84 eura, sada stoji 78 eura.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene