Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KBC Split

FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje"

Aktualno Galerija Operacija robotom asistentom u KBC Split - 1 Operacija robotom asistentom u KBC Split - 1 Foto: KBC Split Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 Foto: KBC Split Operacija robotom asistentom u KBC Split - 3 Operacija robotom asistentom u KBC Split - 3 Foto: KBC Split Operacija robotom asistentom u KBC Split - 4 Operacija robotom asistentom u KBC Split - 4 Foto: KBC Split +5 Operacija robotom asistentom u KBC Split - 5 Galerija 1/10 >>
Na klinici za kirurgiju KBC-a Split doktorima u operacijama pomaže robot asistent.

Robot nazvan Hugo RAS, vrijedan 5,6 milijuna eura, stigao je u splitsku bolnicu krajem prošle godine, a namijenjen je asistenciji doktorima pri operaciji te je prvi takve vrste u Hrvatskoj. 

Prve operacije uspješno su obavljene 11. ožujka ove godine i od tada se provode redovito.

Pročelnik Klinike za kirurgiju KBC-a Split Zdravko Perko izjavio je kako se radi o uređaju koji omogućuje izvođenje minimalno invazivnih operacija, zbog čega u bolnici očekuju bolje ishode liječenja bolesnika, osobito onih najtežih.

Pročitajte i ovo Dijaliza, ilustracija poliklinika mijenja pravila Sramotna situacija u zagrebačkom zdravstvu: "Teško sam bolestan, a sad mi prijeti i otkaz. Oni kažu da ih se to ne tiče"  

"Očekujem da će KBC Split biti edukacijski centar za robotsku kirurgiju u ovom dijelu svijeta, što je za nas veliko priznanje", rekao je Perko. "Prve operacije napravili smo u abdominalnoj kirurgiji, a uskoro očekujemo da će kolege urolozi i drugi krenuti s operacijama. Ovo je veliki izazov za nas, ali naravno, na prvom mjestu nam je uvijek interes bolesnika, kazao je Perko. 

Pročitajte i ovo Napadač iz Kaštel Štafilića - 1 Pokušaj ubojstva HGSS-ovac se probudio iz kome: Pogledajte što je policija pronašla u kući napadača

Nakon višemjesečne treninga i osposobljavanja medicinskog osoblja za rad na Hugu, krenule su i prve operacije, a kako je to izgledalo, pogledajte u priloženom videu i fotogaleriji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene