Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Utjecaj ugljikohidrata na prehranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prehrana bogata ugljikohidratima i siromašna mastima ima pozitivan učinak na kognitivnu funkciju, utvrdili su australski znanstvenici.

Istraživanje čije je rezultate objavio American Journal of Clinical Nutrition sugerira da i prehrana bogata ugljikohidratima i siromašna mastima kao i prehrana koja obiluje mastima uz malu razinu ugljikohidrata pogoduje smanjenju prevelike tjelesne mase i poboljšavanju raspoloženja, no samo režim prehrane s velikim unosom ugljikohidrata uz malo masti ima pozitivan utjecaj na brzinu kognitivnog funkcioniranja.

Pročitajte i ovo Hrana na tržnici - ilustracija svjetski dan sigurnosti hrane Je li hrana na hrvatskom tržištu sigurna? "Radi se na nekoliko zakona..." Ilustracija - 2 JEDAN OD KLJUČEVA ZDRAVLJA Trovanje hranom - kako ga spriječiti: Mislite da vas riža ne može ubiti? Promislite dvaput

U 8-tjednoj studiji su sudjelovali pretili ispitanici u dobi od 24 do 64 godine koji su rješavali testove inteligencije i logičkog zaključivanja.

Pokazalo se da bolje rezultate na testovima imaju ispitanici čija se prehrana sastojala od 24% bjelančevina, 30% masti (manje od 8% zasićenih masti) te 46% ugljikohidrata.

Druga skupina ispitanika je konzumirala 35% bjelančevina, 61% masti (20% zasićenih masti) te samo 4% ugljikohidrata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene