Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Hrvatskoj ove godine transplantirano sedamdesetak organa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od početka ove godine u Hrvatskoj je transplantirano sedamdesetak raznih organa, a za spas tuđih života donirani su dijelovi tijela 27 mrtvih osoba, istaknuto je na okruglom stolu organiziranom u povodu nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa i tkiva.

Po riječima koordinatorice eksplantacijskog programa pri Ministarstvu zdravstva Mirele Bušić, u hrvatskim je bolnicama ove godine presađeno 43 bubrega, 19 jetri, pet srca i četiri gušterače.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zahvale darivateljima 'Teško je opisati. To je odjedanput sva silina - od radosti, tuge, straha, neizvjesnosti' Slika nije dostupna Transplantacija organa 'Najčešće se radi ili noću ili vikendom ili praznikom'

Pet gušterača i devet jetri došli su iz stranih donacija, a naša je zemlja u međunarodnu razmjenu poslala 17 bubrega, osam jetri, tri pluća te po jedno srce i gušteraču, dodala je Bušić.

No, unatoč dobrim rezultatima mnogi pacijenti još se uvijek nalaze na listama čekanja za organe koji bi im spasili život. Hrvatski centri za transplantacije tako potražuju čak 369 bubrega, 12 srca i 56 jetri.

Na okruglom stolu koji je organizirao Vladin ured za ljudska prava o problemima transplantacije govorili su znanstvenici, predstavnici struke i pacijenti.

Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva obilježava se 26. svibnja, a u Hrvatskoj će se ove godine proslaviti po teći put.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene