Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zahvale darivateljima

'Teško je opisati. To je odjedanput sva silina - od radosti, tuge, straha, neizvjesnosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povodom Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa, simbolično je posađeno drvo života u znak zahvale svim darivateljima organa i njihovim obiteljima. Upravo je njihova nesebičnost spasila mnoge živote.

Hrvatskoj na transplantaciju čeka oko 200 osoba Filip i Julija su pravi borci. Od rođenja su na dijalizi zbog problema s bubrezima. Kada im ni to nije više pomagalo, morali su na transplantaciju. Filip je dobio bubreg od svoje majke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Transplantacija organa 'Najčešće se radi ili noću ili vikendom ili praznikom' Slika nije dostupna NIje sve tako loše Bravo Hrvatska: Po ovome smo prvi na svijetu

Priliku za bolji život je dobila i Julija, kojoj je transplantiran bubreg prije pet tjedana. 'Teško je opisati. To je odjedanput sva silina - od radosti, tuge, straha, neizvjesnosti', rekla je Julijina majka Lidija. No, na sreću, sve je dobro prošlo. Baš kao i s mladom Martinom kojoj je transplantirana jetra. Kaže kako su pred njom najljepši trenuci.

Hrvatska je, uz Španjolsku, jedina zemlja na svijetu koja ima visoku stopu darivatelja. Ali i transplantacija. No, još nije dovoljno razvijena transplantacija kod male djece. Za sada se jedino obavlja na zagrebačkom Rebru.

'Mi smo započeli s transplantacijom srca 2011. Do sada smo učinili 6 transplantacija srca, od čega je 5.djece u odličnom stanju, a jednom djetetu na žalost nije uspjelo. Još imamo 4 bolesnika pripremljeno za transplantaciju. Najmlađi bolesnik je imao samo 3,5 godine', ispričao je dr. Ivan Malčić, s KBC-a Zagreb.

Povodom nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa u KBC-u Zagreb posađeno je drvo života.

Veliko srce zatitralo je u Zagrebu i na Stradunu - u znak zahvale svim donorima i njihovim obiteljima koji su nesebično pomogli spasiti mnoge živote. Bolnica Merkur najuspješnija u Hrvatskoj po broju obavljenih transplantacija.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene