Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dosadni tigratsi komarci

U borbu protiv komaraca svijetlijom odjećom i tamnijom bojom kose

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz dosadne tigraste komarce, koji nam zuje tijekom cijelog dana, vežu se različite bizarnosti. Tako neki ističu da komarci manje pikaju brinete i crnke, a dobro je nositi i svijetliju odjeću.

Tigrasti komarci u Hrvatskoj su primijećeni zadnjih pet do šest godina. Oni ne čekaju noć kako bi napali, već su dosadni i tijekom dana. Kod građana izazivaju burne reakcije, crvenilo, iritaciju, češanje i neugodne alergijske reakcije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pitanje budućnosti Hrvatska obiluje bogatstvom zbog kojeg se vode ratovi: Pred njom je ključan izazov Demontaža Sabine Tandare Knezović Demontaža Sabine Tandare Knezović Burno na sučeljavanju o zdravstvu: Kandidati se sukobili oko brojnih vrućih tema

Kako se boriti protiv njih, rijetko tko zna. Neki preporučaju tigrovu mast, drugi gospinu travu, a neki pripravke iz ljekarna. Posebno im je pogodovala duga i vlažna ovogodišnja zima, pa će ih, unatoč tretiranjima, ove godine biti više nego ranije, piše Novi list. No, njihov broj ipak će ovisiti o količini kiše i temperaturama.

Za razvoj im je neophodna voda, pa su njihova omiljena mjesta razmnožavanja oni predmeti u kojima se zadržava voda, poput bačvi, auto guma ili barki. Stoga iz epidemiološke službe Javnog zdravstva poručuju građanima da doprinesu isušivanjem i najmanjih količina vode i tako se smanji broj komaraca u njihovoj okolini.

No, Novi list piše i o različitim bizarnostima koje kruže Internet forumima. Pa tako komarci navodno više vole prirodne plavuše i crvenokose, nego brinete i crnke. Vole pikati ljude koji nose parfem, a navodno im odgovara i miris nogu. Miris lavande ne mogu podnijeti, a ne vole ni miris eukaliptusa, cedrovine, čajevca, karanfilića i citronele. Privlače ih tamnije boje, pa se preporuča nositi odjeću svijetlih boja, a u borbi protiv njih efikasno je popiti i čašicu alkohola. Kvasina, lovor i kopriva također su navodno efikasno sredstvo u borbi protiv tigrastih komaraca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene