Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smanjuje rizik od novih bolesti

Studija: Dojenje pomaže ženama koje su preboljele rak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žene koje su u djetinjstvu preboljele rak dojenjem vlastite djece smanjuju opasnost od pretilosti, dijabetesa i oslabljenih kostiju, pokazala najnovija američka studija.

Studiju su proveli znanstvenici istraživačkog centra St. Jude Children's Research Hospital u Memphisu, a objavljena je u periodiku Journal of Cancer Survivorship. Napredak u proučavanju biologija bolesti raka i terapija znači i veći prosjek pacijenata, koji tu tešku bolest uspiju preživjeti u djetinjstvu.

Pročitajte i ovo Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici Karcinom mokraćnog mjehura - 2 Najveći trend porasta U Hrvatskoj jako raste smrtnost od jedne vrste karcinoma: "To je igra dokazivanja koliko zapravo želite živjeti"

>> CT smanjuje smrtnost od raka pluća za 20 posto

Ipak, određene skupine tih pacijenata, koji prežive rak u ranoj mladosti, mogu kasnije patiti od zdravstvenih problema, poznatih kao 'zakašenjlih reakcija', prenosi BBC. Ono što su znanstvenici otkrili, jesu tri najčešće takve 'zakašnjele reakcije', a one su smanjena gustoća minerala u kostima, metabolički sindrom koji vodi prema pretilosti, dijabetesu i kardiovaskularnim poteškoćama te rizik od obolijevanja od drugih oblika bolesti raka, posebice raka dojke.

Sukladno s tim, proučavajući prijašnje studije, znanstvenici su došli do zaključka kako dojenje smanjuje te rizike.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene