Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Seoska djeca otpornija na astmu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika njemačka studija koja je obuhvatila 40.000 djece potvrdila je uvjerenje da su seoska djeca otpornija na astmu od gradske djece.

Istraživanje, povezano sa sličnim studijama u Austriji, Poljskoj i Švicarskoj, prvi je dio projekta tijekom kojeg će znanstvenici provjeriti hipoteze da se seoska djeca susreću s više bakterija na koje se prilagođava njihov imunitet.

Pročitajte i ovo Liječnici proučavaju nove sojeve koronavirusa - 1 Problem nedostatka cjepiva Dok traje bitka oko cjepiva: U svijetu su čak četiri tisuće mutacija koronavirusa, spominje se i mogući slovenski soj Slika nije dostupna Bolest kao štit? Astmatičari se rjeđe zaraze koronavirusom. Stručnjakinja objasnila i zašto: "To je znanstveno dokazano"

Stručnjaci Instituta za epidemiologiju Sveučilišta u Ulmu pregledali su 40.000 djece u 300 škola u saveznoj državi Baden-Wuerttemberg i utvrdili manju učestalost astme, alergija, prehlada i kožnih upala u seoske djece.

Osam posto djece sa sela bolovalo je od astme, nasuprot 12 posto onih koji nikada nisu bili u tim sredinama. Među djecom koja su povremeno boravila na selu stopa oboljenja bila je deset posto.

Znanstvenik sa Instituta Jon Genuneit kaže da su do sličnih rezultata došli stručnjaci u nekoliko drugih zemalja kao i oni iz Bavarske. Projekt je poduprla Europska unija.

"Sljedeće što želimo učiniti je otkriti zaštitne čimbenike na selu", rekao je Genuneit i najavio da će tim istraživanjem, koje će trajati najmanje dvije godine, obuhvatiti 2.500 djece.

Za alergije i s njima povezane simptome odgovornima se smatra pretjerana reakcija imunološkog sustava. Brojni znanstvenici vjeruju da se oboljenje može izbjeći izlaganjem njihovim uzročnicima u ranoj dobi života.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene