Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem nedostatka cjepiva

Dok traje bitka oko cjepiva: U svijetu su čak četiri tisuće mutacija koronavirusa, spominje se i mogući slovenski soj

Aktualno Galerija Cjepivo protiv koronavirusa Cjepivo protiv koronavirusa Foto: DNEVNIK.hr Liječnik gleda kroz mikroskop, ilustracija Liječnik gleda kroz mikroskop, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Proizvodnja cjepiva Proizvodnja cjepiva Foto: DNEVNIK.hr Liječnici proučavaju nove sojeve koronavirusa - 1 Liječnici proučavaju nove sojeve koronavirusa - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Liječnici proučavaju nove sojeve koronavirusa - 2 Galerija 1/5 >>
Iz Velike Britanije stiže vijest o tome da su u svijetu trenutačno oko četiri tisuće mutacija koronavirusa. Ipak, malo je vjerojatno da cjepiva neće djelovati protiv novih inačica virusa.

U svijetu su trenutačno čak četiri tisuće sojeva koronavirusa. Podatak je to koji je objavio britanski ministar za distribuciju cjepiva protiv COVID-a. ''Svi proizvođači, Pfizer/BioNTech, Moderna, Oxford, AstraZeneca i ostali traže načine da poboljšaju svoje cjepivo kako bismo bili spremni na bilo koji soj'', pojasnio je Nadhim Zahawi, britanski ministar za distribuciju cjepiva.

Novi soj, sumnja se, već je i u susjedstvu. Slovencima brojke ne padaju unatoč protuepidemijskim mjerama koje su strože nego u Hrvatskoj. Stoga se spominje mogućnost novog slovenskog soja koronavirusa.

Sljedeći tjedan testirat će se kombinacija AstraZenece i Sputnjika, i to na ljudima u Azerbajdžanu i nekim zemljama Bliskog istoka. Dobrovoljce za ovakva istraživanja traže i Britanci. ''U ovoj studiji želimo dati prvu i drugu dozu različitih cjepiva, tako da bi se moglo krenuti s cjepivom Pfizer/BioNTecha, a zatim pojačati s cjepivom AstraZenece. Promatramo je li imunološki odgovor koji se generira dobar kao trenutačan'', kazao je Matthew Snape, voditelj istraživačke studije Sveučilišta Oxford.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Plan isporuke Kako će teći cijepljenje protiv korone u zemljama EU-a: Doznajte koliko je cjepiva naručeno, kad treba biti isporučeno i koliko je sve koštalo

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbrka oko cjepiva Slijede primjer Njemačke: Švedska ne preporučuje starije od 65 cijepiti AstraZenecinim cjepivom

U Europi još uvijek problemi zbog nedovoljno cjepiva. Francuska je nastavila imunizaciju s novom pošiljkom Moderne, a dani dijele države članice i od isporuke prvih doza AstreZenece. Ohrabruje činjenica kako je u svijetu trenutačno cijepljeno više ljudi nego što ih je u ovom trenutku zaraženo koronavirusom.

Više informacija možete pogledati u priloženom videu.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene