Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokusi uspjeli na miševima

Pronašli formulu za regeneraciju oštećenih stanica srca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici Instituta Gladstone u SAD-u napravili veliki korak naprijed u liječenju srčanih bolesti. Uspjeli su regenerirati mrtve stanice srca u žive i jake srčane mišiće, koji nanovo pumpaju krv.

Eksperiment koji su proveli, napravljen je na laboratorijskim miševima, a za razliku od neživih pokusa, koji su isto tako davali obećavajuće rezultate, testovi na miševima pokazali su se još efikasnijim.

Pročitajte i ovo San-nakji Potreban je oprez Čovjek se ugušio jedući jedno od najopasnijih jela na svijetu: Dojurila hitna pomoć, ali nije mu bilo spasa Manje soli - manji mortalitet - 4 Jedemo pametnije? Znate li da Hrvati u godinu dana pojedu više od 1100 šlepera jednog začina koji može biti opasan? A to je čak i smanjenje u odnosu na neke prošle brojke

>> Spasili djevojčicu kojoj srce nije kucalo dva sata

Kardiovaskularne bolesti su svjedski vodeći uzrok smrti. Godišnje i samo u SAD-u, gotovo milijun Amerikanaca, koji prežive srčani udar, ostaju sa srčanim oštećenjima, zbog kojih njihova srca više ne mogu kucati pumpati krv punom snagom, prenosi Science Daily.

"Šteta koja nastaje na srcu nakon udara, obično je trajna jer srčane stanice pri udaru ustaju bez kisika i odumiru, formirajući ožiljke na srcu. Eksperimenti u miševima dokaz su koncepta po kojem mi možemo reprogramirati mrtve stanice u potpuno funkcionalne mišićne stanice. Na taj način se nudi inovativan i manje intruzivan način za vraćanje srca u normalu nakon srčanog udara", istaknuo je dr. Deepak Srivastava, šef odjela za istraživanje matičnih i kardiovaskularnih stanica na Institutu Gladstone.

U laboratorijskim eksprerimentima s miševima, koji su doživjeli srčane udare, znanstvenici su koktel od tri gena, inače zaduženih za razvoj srca u fazi embrija kod čovjeka, direktno na oštećeno tkivo. Unutar mjesec dana, to se tkivo pretvorilo ponovo u srčani mišić, a u roku od tri mjeseca, nekoć oštećena srca čak su i ojačala, pumpajući više krvi nego prije.

"Naš idući cilj jest replicirati te eksperimente i testiranje njihove sigurnost na većim životinjama, poput svinja, prije nego li počnemo razmatrati klinička testiranja na ljudima. Nadamo se kako će naše istraživanje postaviti temelje za izliječenje srca odmah nakon srčanih udara, možda čak i odmah po dolasku pacijenta u bolnicu", rekao je Srivastava.

Institut Gladstone je nezavisna i neprofitna institucija za biomedicinska istraživanja.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene