Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neizrecivo tužno

Potresno: Pogledajte kako izgleda život s nekim tko boluje od Alzheimera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umjesto da uživa uz unuke u umirovljeničkim danima, ovaj veteran Vijetnamskog rata više ne može samostalno niti ruke oprati.

Većina nas zna poneku rečenicu o Alzheimerovoj bolesti, ali i nema jasnu predodžbu kakve su to zapravo muke, kako to izgleda imati nekog uz sebe tko pati. A da je riječ o potresnom iskustvu, svjedoči i snimka ovog mladića, koji je svakodnevno prisiljen bespomoćno gledati kako gubi oca.

Pročitajte i ovo Ilustracija Odlični rezultati Stručnjaci hvale lijek koji usporava napredovanje podmukle bolesti: "Ovo je prekretnica" Provjereno: Jasenka Majer Borba s Alzheimerom "Gledali smo kako se gasi": Provjereno donosi potresnu priču o bolesti na koju sami bolesnici - zaboravljaju

Taj nam je mladić odlučio predočiti samo djelić onoga što uz njega svakodnevno proživljava, kako izgledaju mučni dani uz čovjeka koji mu je podario život i kojeg sudbina doista nije mazila.

9 studija dokazalo: Evo što lijenost radi vašem tijelu

Naime, oca su mu kao mladića su ga poslali u Vijetnamski rat, zatim je prije dvedesetak godina izgubio suprugu oboljelu od raka, da bi mu naposljetku karijeru policajca u Detroitu okončao pijani vozač.

Sada, umjesto da barem malo uživa u životu uz unuke, po cijele dane luta po kući i toliko mu je loše da samostalno više ne zna ni ruke oprati.  

Alzheimerova bolest je teška, neizlječiva, degenerativna bolest mozga, koja može uzrokovati smrt. Svojim napredovanjem dovodi do demencije, gubitka pamćenja, poremećaja mišljenja, te promjena u ponašanju i osobnosti bolesnika.

U SAD-u bolest je četvrti uzrok smrti. Napada kratkotrajno pamćenje i uništava neurone i veze u moždanoj kori što dovodi do značajnog gubitka moždane mase.

Bolest je prvi opisao psihijatar Aloysius (Alois) Alzheimer 1906. godine (izvor: Wikipedia)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene