Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izležavanje, sjedenje...

9 studija dokazalo: Evo što lijenost radi vašem tijelu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nedovoljno fizičke aktivnosti i višesatno sjedenje pred TV-om i kompjuterom, osim fizičkog, u znatnoj mjeri izaziva i psihičke zdravstvene probleme poput tjeskobe, apatije i depresije.

Znanstvenici s australskog Sveučilišta Deakin u Melbourneu, istraživanjima su potvrdili da fizička neaktivnost u znatnoj mjeri povećava rizike od različitih fizičkih, ali i psihičkih bolesti, među kojima prednjači anksioznost, objvaljeno je u medicinskom časopisu BMC Public Health.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Slika nije dostupna 17 godina istraživanja ZABRINJAVAJUĆI REZULTATI Evo što bi životni vijek povećalo za čak 13 godina

U devet istraživanja sudjelovalo je 13.470 ispitanika. Višesatno sjedenje pred TV ekranima, kompjuterima i slične fizičke pasivnosti izazivaju poremećaj nagona za snom, uzrokuje sve veće barijere društvenih aktivnosti čovjeka, a potom i stvara pogodno tlo za niz psihičkih problema poput pojave anksioznosti, razdražljivosti, depresije...

RADITE U UREDU? Poslušajte ovaj savjet stručnjaka

Već su prethodna istraživanja pokazala da fizička pasivnost uzrokuje povećanje rizika pojave kroničnih bolesti, poput dijabetesa, pretilosti i različitih kardiovaskularnih oboljenja. Američki znanstvenici savjetuju da se u periodu od tri sata obavezno izdvoji pet minuta za šetnju kako bi pospješila cirkulacija i normalno funkcioniranje organizma.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuju dnevnu šetnju od 10.000 koraka. Redovne fizičke aktivnosti smanjuju rizik pojave raka dojke za 39 posto, smanjuju rizik raka crijeva za 26 i rizik dijabetesa za 34 posto.

Prema podacima WHO-a, nedovoljne fizičke aktivnosti su, nakon visokog krvnog pritiska, cigareta i dijabetesa, četvrti uzročnik smrti ljudi u svijetu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene