Obavijesti Video Pretražite Navigacija
80 tisuća zaraženih

Stariji od 23 godine potencijalne žrtve hepatitisa B i C

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi stariji od 23 godine potencijalne su žrtve hepatitisa B i C. Liječnici na svjetski dan hepatitisa su pozvali građane da se cijepe.

Liječnici tvrde kako je u Hrvatskoj hepatitisom B i C zaraženo 80-ak tisuća ljudi. No prava je brojka nekoliko puta veća, a neznanje je najveći problem u borbi protiv ove bolesti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Višemjesečna istraga Horor u SAD-u: Pronađen nelicencirani laboratorij s dvadesetak zaraznih virusa, neki su nam dobro poznati Ilustracija zamrznuta opasnost Otkriven zombi virus star 48.500 godina, znanstvenici upozoravaju: Svijetu prijete užasne pandemije

57-godišnji Zdenko slučajno je doznao da boluje od hepatitisa B, prije pet godina na jednom sistematskom pregledu. Kako se zarazio ni danas mu nije jasno. ‘Spolnim putem to sigurno nisam, a transfuziju nisam dobio.’, kaže Zdenko. Uz pravilnu prehranu, terapiju i redovite kontrole on živi normalno. ‘To je mala sredina i još uvijek je to malo bauk. Prijatelji znaju, okolica ne baš.’

Dva posto stanovništva Hrvatske zaraženo je hepatitisom B ili C. Mnogi i po deset godina hodaju s virusom, a ne znaju da su zaraženi. ‘Način zaraze danas, za hepatitis C najčešće je intravensko uživanje opojnih droga. Hepatitis B nadalje je najčešće spolno prenosiva infekcija’, objašnjava infektologica Adriana Vince iz Kliničke bolnice Dr. Fran Mihaljević.

Hepatitis uzrokuje karcinom jetara, šesti najčešći rak od svih organa i treći po smrtnosti. ‘Virusni hepatitis je bolest koja polagano napada organizam, cijeli organizam, ne samo jetru, virus je u krvi, on kola, napada štitnjaču, bubrege, mišiće, kožu, dakle on kola u krvi.’, kaže Ranko Ostojić iz Referentnog centra za bolesti jetara.

Od hepatitisa B najbolja je zaštita cijepljenje, dok za hepatitis C cjepivo ne postoji. ‘Ljudi stariji od 23 godine nisu zaštićeni od hepatitisa B.’, kaže infektologica Vince. Bolest se uspješno liječi, a svi se mogu besplatno testirati u zavodima za javno zdravstvo i zaraznoj bolnici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene