Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Muscae voliantes

Kad zatvorite oči vidite crvolike oblike? Evo pojašnjenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jeste li ikad zamijetili krajičkom oka ili dok zatvorite oči, sitne crvolike objekte u svojem vidnom polju, koji se miču i doimaju živo svakim pomakom vašeg oka? Niste jedini, a to što vidite je prirodni fenomen koji se događa u oku.

Znanost za navedene crviće u vašem oku ima i naziv - muscae voliantes, no mnogi se referiraju na njih kao na "plutače" ili "mušice". Riječ je zapravo o pojavi koja se događa u oku kad se proteini odvoje od ostatka tkiva u oku te bacaju sjenu na retinu u pozadini oka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neki vide osmijeh, drugi... VIDEO Biste li vi upozorili roditelje na ovo? Slika nije dostupna Gadna infekcija Pa vi nemojte voditi računa o lećama...

Fenomen ne predstavlja ništa opasno po zdravlje, a što su navedeni proteini bliže retini, to će "mušice" u oku biti jasnije vidljive. Ljudski mozak, međutim, ignorira i filtrira taj fenomen pa ga ne vidimo konstantno, već samo u određenim uvjetima, poput gledanja u vedro nebo ili negu drugu, svijetlu površinu, kad sjene u oku doista mogu jasno doći do izražaja.

VOLITE GLEDATI TV U MRAKU? Oprezno s tom navikom jer je jako štetna

U priloženom videu možete vidjeti i detaljnije pojašnjenje tog fenomena, ali i još jednog fenomena u oku, koji izaziva sličan efekt, ali je uzrokovan na posve drugi način.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene