Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tuga nas tjera da učimo iz pogrešaka

Depresivni ste? To je odlično!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su zaključili kako bi nam depresija mogla biti veoma korisna. Njihova istraživanja sugeriraju da je medicinska depresija kao bolest koja nas zaustavlja u prihvaćanju naše žalosne strane.

Od tugovanja imamo više dobra. Primjerice, depresija svoje žrtve jača zbog čega imaju bolje mogućnosti nositi se sa životnim izazovima i ostvariti velika postignuća. Ove tvrdnje znanstvenika mogu potvrditi povijesni slučajevi poput Winstona Churchilla, Abrahama Lincolna, Isaaca Newtona i Beethowena, svi su oni patili od nekog oblika depresije. Sve veći broj psihijatara sada se pita ugrožavaju li liječnici i farmaceutske industrije koje žele izliječiti depresivno stanje tabletama, evoluciju ljudskih osjećaja, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Ilustracija ALARMANTNI PODACI Tiha pandemija Europe i Baltika: "Gledajući dalje u prošlost, zabilježen je najveći porast u posljednjih 25 godina" Depresija, ilustracija Dobna granica sve niža Alarmantni podaci: "Porast teških dijagnoza, samoozljeđivanje mladih postalo je ogroman problem"

‘Kada pronađete nešto ovako duboko u nama, pretpostavljate da je izabrano jer je imalo nekih prednosti, u drugom slučaju ne bi s tim bili opterećeni. Zezamo se s dijelom naše biološke obnove’, rekao je profesor Jerome Wakefield. Studije sugeriraju da bi tuga mogla imati zaštitnu funkciju. ‘Mislim da je jedna od funkcija intenzivnih negativnih emocija da zaustavi naše normalne funkcije kako bismo se fokusirali na nešto drugo neko vrijeme’, rekao je profesor.

>> Djeca starijih očeva sklonija obolijevanju od manične depresije 

>> Brak kao terapija za depresiju?

>> Bebe male kilaže sklonije depresiji u budućnosti

Depresija također može djelovati kao odvraćanje kako bi nas zaustavilo da ne napravimo neke greške, stoji u izvještaju New Scientista. Paul Keedwell, psiholog na sveučilištu u Cardiffu rekao je da nas čak i jaka depresija može spasiti od efekta dugoročnog stresa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene