Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Djeca starijih očeva sklonija obolijevanju od manične depresije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kod osoba, čiji su očevi bili stariji od 55 godina u trenutku njihova začetka, rizik od razvoja manično-depresivne psihoze viši je nego kod osoba čiji su očevi bili mlađi, ustvrdili su švedski znanstvenici.

"Djeca, čiji su očevi u trenutku njihova začetka imali 55 ili više godina, imaju i više izgleda da obole od manično-depresivne psihoze od djece očeva koji su ih začeli, primjerice u svojim dvadesetima", rekla je znanstvenica centra za istraživanja stockholmskog Karolinskog instituta.

Pročitajte i ovo Očinski dopust: Ilustracija - 8 Povećavaju se i naknade Očevi od ponedjeljka mogu uzeti očinski dopust: "Iskoristit ću sve, naravno, koliko god mogu pomoći ženi oko djeteta" Ilustracija ALARMANTNI PODACI Tiha pandemija Europe i Baltika: "Gledajući dalje u prošlost, zabilježen je najveći porast u posljednjih 25 godina"

Objasnila je da su uzroci genetske prirode.

"Za razliku od žena, dioba spolnih stanica kod muškaraca odvija se tijekom cijelog njihova života, a s godinama se rizik od genetskih promjena povećava", objasnila je. 

Majčina uloga u razvoju bolesti minorna je, prema rezultatima istraživanja.

Veću životnu dob muškog roditelja znanstvenici su i prije prepoznali kao jedan od čimbenika za razvoj psihičkih bolesti kod djeteta, poput primjerice shizofrenije i autizma.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene