Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Tata, sramotiš me'

Zašto su tinejdžerima njihovi roditelji iritantni?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi će roditelji u nekom trenutku ispasti ridikuli, iritantni i osramotit će svoje dijete, upozorava Adam Gopnik, američki pisac.

Ono što je upisano u ljudski genom jest da će vaše dijete s 13 godina u minuti 'otkriti' da ste vi najsramotnija, najridikuloznija i najiritantnija osoba na planeti, prenosi BBC Gopnikove riječi. Nakon 13. rođendana, genom se 'upali' kao božićno drvce. Roditelj kojeg su do prije nekoliko godina ili tek nekoliko mjeseci djeca smatrala fontanom mudrosti i stručnosti, čak i prijateljem, postaje jedno od već navedenih tri stvari: ridikul, sramotan ili iritantan, zaključuje Gopnik.

Pročitajte i ovo Nestala Danka Ilić Neizreciva tuga FOTO Dankini roditelji u Boru zapalili svijeću: Otac u suzama poljubio pa ostavio plišanog bijelog medvjedića Slika nije dostupna Roditelji prijete Novo premlaćivanje: 'Ako treba, nasiljem protiv nasilja'

Ridikul ste zbog svojih pokušaja da budete 'cool'. Sramotni ste jer, unatoč tome što ste ridikul, niste zadovoljni s tim da svoj apsurd pristojno zadržite za sebe, već s njim paradirate u javnosti. A iritantni ste jer još uvijek mislite da im možete dati savjet i biti im utjeha.

>> Što to roditelji rade djeci?

Naši djedovi i bake, piše Gopnik, uvijek su bili oni i nisu pokušavali postati drugačiji kako bi se približili djetetu. Jednostavno su prihvaćali nepromjenjivost svog identiteta. Naši roditelji, za razliku od njihovih roditelja, činili su se iritantni i više nego su to bili te isto tako ridikuli, ali ih nismo mogli nazvati sramotom. Oni su zanimljivi ljudi. Imali su zanimljive živote i nisu vas sramotili pred vašim prijateljima.

>> Tinejdžerice napisale i objavile hit knjigu: Kako odgajati tinejdžere!

Naša generacija, treća generacija, je kako nas naša djeca uvjeravaju, najridikuloznija i najsramotnija generacija koja je ikada živjela.

Generacija današnjih roditelja ima titulu ridikula po tome što, u usporedbi s pričama koje su nama pričali naši roditelji o svojoj mladosti koja se dogodila u prošlosti, mi o svojoj mladosti pričamo kao da se ona još uvijek traje, u sadašnjosti. Nemamo dostojanstva, prema Gopnikovim riječima, povući se u svoju generaciju, pa se pokušavamo 'stopiti' s njihovom. Kada slušaju glazbu svojih vršnjaka i mi je slušamo s njima, kada nam radije pošalju sms nego da nas nazovu i mi naučimo slati sms...

Autor je ispričao kako je prije nekoliko godina njegov sin tinejdžer zamolio da planirani odmor u London krenu nekoliko dana ranije kako bi on mogao na koncert Blura. Autor je, kaže, ne samo pristao pomaknuti datum ljetovanja, već je tražio sina da i on pođe s njim na koncert.

Ridikulozni smo, jer, zaključuje autor, mislimo da naša super-cool mladost još uvijek traje.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene