Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bili u vojnoj misiji

'Titanic smo otkrili slučajno, tražili smo američke podmornice'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dr. Robert Ballard, profesor oceanografije na Sveučilištu u Rhode Islandu koji je 1985. godine bio član ekspedicije koja je pronašla olupinu Titanica, otkrio je kako je do tog otkrića došlo sasvim slučajno.

Titanic je potonuo 15. travnja 1912. godine u Atlantskom oceanu. Od više od 2.200 putnika i članova posade koji su bili na brodu, havariju je preživjelo oko 700 ljudi.

Pročitajte i ovo Pirovačka priča o Titanicu - 1 Priča Antice Olivari I Pirovac ima svoju priču o spašavanju s Titanica: Na brodu koji je prvi došao do mjesta potonuća bila je i jedna Pirovčanka Nestala podmornica u Atlantiku, ilustracija - 5 Sve zbog novca Uznemirujuća nova teorija o tome zašto je Titan implodirao: Kako bi uštedio, izvršni direktor napravio loš potez i još se s time šalio

>> Otkrijte deset razloga zbog kojih je Titanic potonuo

Nakon što su propala četiri pokušaja lokacije olupine, 73 godine nakon potonuća, olupina Titanica ipak je pronađena 1985. godine. To se, prema tvrdnjama dr. Roberta Ballarda, znanstvenika veterana koji je vodio više od 120 ekspedicija, i koji je bio jedan od ljudi koji su pronašli Titanic, kaže kako je do tog otkrića došlo sasvim slučajno. Njegov tim, tvrdi Ballard, uopće nije tražio Titanic već su bili u vojnoj misiji. 

U to vrijeme je dr. Ballard je radio za mornaricu i bio je zadužen za lociranje dvije potopljene američke podmornice -  Thresher i Scorpion. Bilo je to vrijeme 'hladnog rata' i obje podmornice su imale nuklearne reaktore, a Scorpion je imala i nuklearno oružje.

'Moja misija je bila pronaći te reaktore i oružje. No, nismo željeli da Sovjeti znaju što radimo pa da ih dovedemo do naših podmornica. Tako da smo trebali 'pokriće' i ja sam predložio Titanic. Naravno da sam ga zaista i želio naći', ispričao je Ballard.

I pronašli su ga. Titanic nakon 73 godine više nije bio izgubljen. 'Locirali smo kotao. Bio je točno ispod nas. Iako smo prvo bili euforični brzo smo se sjetili svih poginulih i pomislili: 'Pa na groblju se ne slavi'. 

Povodom 100. godišnjice potonuća Titanica National Geographic je napravio dokumentarac o Ballardovu putovanju i, što je još važnije, o tome kako ga sačuvati na morskom dnu. Ballard vjeruje kako su ostaci broda u opasnosti jer ako se trup, koji je još uvijek netaknut, rastvori, unutrašnjost broda će vrlo brzo propadati. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene