Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razbijanje mita

Stručnjak tvrdi: Dobro je biti gladan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedite malo i često, glasi izreka. Međutim, jedan poznati stručnjak za prehranu kaže da jedemo previše i prečesto te je vrijeme da se prestanemo pretrpavati hranom.

Mame uvijek pitaju: Jeste li jeli? Što ste jeli? I tako odmalena stvaramo naviku da ne bismo trebali biti gladni. Sada liječnik koji je otkrio da tjestenina ima manje kalorija kada se podgrije, pokušava razbiti mit zaziranja od gladi tvrdnjom: Dopustite si glad ponekad - to je dobro za vaše zdravlje!

Pročitajte i ovo Ilustracija PROMJENA NA TANJURU Na police trgovina stiže nova, pomalo neobična vrsta hrane: Zdrava i slasna, a ne deblja - hoćete li biti dovoljno hrabri? Slika nije dostupna Jeftini i zdravi UN: Jedite kukce, mrave i ličinke!

Čak i oni koji brinu o prehrambenom balansu i zdravoj prehrani, imaju u ladicama radnih stolova skrivene zdrave grickalice. 'Bojimo se da ćemo biti gladni', kaže ekspert za prehranu dr. Michael Mosley. Taj strah je, ustvrđuje, opasni zdravstveni rizik, piše news.com.

'Pretrpavamo se hranom. Kultura grickalica je naš najveći problem. Govorim ljudima da je OK da su ponekad gladni. Postoje zdravstvene dobrobiti toga. Moramo labavije početi shvaćati mit da moramo jesti stalno ili će nam pasti razina šećera u krvi', kaže dr. Mosley.

Osjećate neutaživu glad za slatkim? Tijelo vam nešto pokušava reći!

Veliki problem naše dobi i našeg društva je pretilost. Gotov milijun Hrvata je pretilo, a njih najmanje dvjesto tisuća ima dijabetes. Šećer je jedan od naših najvećih zdravstvenih problema. Gotovo 70 posto šećera kojeg unosimo u organizam dodaje se namirnicama koje se proizvode u tvornicama.

'Kombinacija šećera i masti stvaraju posebnu ovisnost. Ne želimo jesti mnogo šećera, ili mnogo sladoleda, ali na kraju ipak jedemo previše sladoleda i slastica', dr. Mosley govori o glavnom krivcu brojnih zdravstvenih problema s kojima se suočavamo.

Naglašava da različiti ljudi imaju različite prehrambene potrebe, a sve ovisi o njihovom metabolizmu te bi se tako svatko trebao donositi prema hrani - ali povremena glad je nešto što bi si svatko trebao dopustiti.

Ako preskačete obroke - pročitajte ovo!

On se inače bavi prehranom i dijetama, a medijsku pažnju dobio je prošle godine kada je otkrio da je podgrijana tjestenina dobra jer ima manje kalorija.

Sada preispituje dobivamo li više vitamina D od sunca, ribe ili nadomjestaka. Smanjuju li češnjak, cikla i lubenice krvni tlak te postoji li alternative kofeina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene