Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvađena iz leda u Rusiji

FOTO Otkriveni detalji 'sibirske princeze' stare 2.500 godina...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mumificirano tijelo siberijske 'ledene princeze' tako je dobro sačuvano da su još, i 2.500 godina nakon smrti, na njezinoj koži vidljive tetovaže.

Sibirka je izvađena iz leda na istoku Rusije, na planini Altaj, 1993. U međuvremenu, znanstvenici su otkrili tko je ona bila te kako su ona i njezin narod živjeli, piše Huffington Post.

Pročitajte i ovo Željko Kaštelan, Povjerenstvo za izradu nacrta Nacionalnog programa pilot faza Kreće program za rano otkrivanje najčešćeg raka kod muškaraca: "Više od 20 tisuća živi s rakom prostate danas u Hrvatskoj" Ilustracija Osigurano 300.000 eura Pokreće se akcijski plan protiv raka koji prijeti muškarcima, Beroš najavio: "Mobiliziramo sve resurse..."

Ali, nitko do sada nije znao kako je ova 20-godišnja žena umrla u 5. st. prije Krista.

Koristeći magnetsku rezonancu, ruski znanstvenici sada su otkrili kako je vrlo vjerojatno bolovala od raka dojke. 'Ovdje je riječ o tumoru u desnoj dojci, a metastaze su vidljive na limfima. Prilično sam siguran u dijagnozu', rekao je član istraživačkog tima Andrey Letyagin.

DOKAZ BIOPSIJE: Mumija stara 5.300 godina ima neljudske gene

Magnetska rezonanca pokazala je i da je princeza imala infekciju kostiju, te su zabilježene i ozlijede konzistentne s padom - nagađa se, padom s konja.

Kako bi se nosila s bolovima, vjerojatno je pribjegla kanabisu, jer je pokraj njezinog tijela pronađena oprema za korištenje te supstance.

'Vjerojatno je da je bolesnoj ženi za redovitu inhalaciju kanabisa ovo bilo potrebno', napisala je arheologinja Natalya Polosmak u magazinu 'Science First Hand'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene