Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prema njima pobjednik je...

Šest bizarnih faktora koji predviđaju ishod predsjedničkih izbora u SAD-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednički izbori u SAD-u održavaju se za samo nekoliko dana, a neizvjesnost ishoda sve je veća. Internetska stranica Cracked stoga je ponudila šest faktora koji su do sada bili dobri pokazatelji tko ima najviše izgleda postati sljedeći predsjednik.

1. Poveznaost s Oscarom

Pročitajte i ovo Barack i Michelle Obama nesreća na jezeru Utopio se osobni kuhar Baracka Obame: "Bio je voljeni član naše obitelji" Slika nije dostupna Američki predsjednički izbori Obama na debati: Draga, sretna ti 20. godišnjica braka!

Tijekom izborne godine provjerite tko je osvojio Oscara za najbolji film godinu prije. Ako film ima tužan ili negativan završetak (npr. pobijedili su loši momci), možete računati na to da će izgubiti stranka koja je u Bijeloj kući. Ako film završava tako da 'loši momci' budu privedeni pravdi, odnosno ima sretan završetak, onaj tko je u Bijeloj kući tamo i ostaje. Oscar dodijeljen 2007. filmu 'Nema zemlje za starce' godine dobar je primjer. Ne samo da na kraju svi umru strašnom smrću već se i negativan lik izvuče. Film 'Umjetnik' koji je Oscara dobio prošle godine, tako predviđa da će ove izbore dobiti sadašnji predsjednik Barack Obama, piše Cracked.

2. Ljetne Olimpijske igre

Svake četiri godine događaju se Olimpijske igre i američki predsjednički izbori. Gotovo svaki put kada su se Olimpijske igre održavale u zemlji koja je već prije bila domaćin, stranka na vlasti osvaja mandat. U skladu s tim, svaki puta kada su se OI održavale u nekoj zemlji u kojoj se prije nisu održavali izbore dobiva kandidat izazivač. Tako je bilo 12 od 13 puta.
Budući da je London već bio domaćin Olimpijskih igara 1908. i 1944. godine te ponovno ove, izbore bi mogao dobiti Obama. Na sljedećim izborima 2016. godine, izbore dobivaju republikanci ili nezavisni kandidat. Tada OI naime organizira Brazil kojem je to prvi put da organizira Igre.

3. Vigo County, Inidana

Ako pratite američke predsjedničke izbore vjerojatno znate da su neke savezne države naklonjene određenim kandidatima, a izbore odlučuju 'swing' države za koje se do samog kraja ne zna kojem će kandidatu biti naklonjeniji. Međutim, kroz povijest predsjedničkih izbora neodlučna Indiana, konkretnije Vigo County u Indiani koji broji nešto više od 100.000 stanovnika, imao je 'zadnju riječ'. Naime, tko pobjedi ondje, dobio je izbore. Tako je barem bilo od 1956. godine. Točnije, od 1892. godine samo dva puta nije izabran predsjednik za kojeg su glasovali stanovnici Viga.

>> Bloomberg podržao Obamu za drugi mandat

4. Dječji glas

'Scholastic News election poll' na kojem predsjednika biraju školarci, predvidio je posljednjih 15 od 17 predsjednika.

5. Koja strana proda više maski za Noć vještica

Svake godine Amerikanci slave Noće vještica na kostimiranim zabavama. Budući da se izbori održavaju tek nekoliko dana nakon toga, nerijetko se maskiraju u predsjedničke kandidate. Kako je izvijestio CNN Money 2004. godine, od 1980. prodaja maski točno je predvidjela pobjednika izbora. Prema BuyCostumes.com, u Bijeloj kući ostaje Obama.

6. 'Pravilo Redskins'

Momčad američkog nogometa Redskins iz Washingtona uživa jedan od najzadivljujućih reputacija u političkoj povijesti, poznato pod nazivom 'Pravilo Redskins'. Ako Redskinsi pobjede posljednju domaću utakmicu prije izbornog dana, tada će stranka na vlasti zadržati svoju poziciju u Bijeloj kući. Ako Redskinsi izgube, predsjednički mandat osvojit će opozicija. Iako će to mnogi pripisati slučajnosti, stvar je u tome da se ovo pravilo ostvarilo svaki put (osim jednom) od izbora 1940. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene