443074
443074
443074
443074
443074

PLANETARNE PROMJENE Zašto oblaci putuju drugačije nego prije 30 godina

  • , 14.07.2016., 18:09
  • Autor:
  • komentara

Po prvi put temeljito je dokumentirana jedna od najdubljih planetarnih promjena koju uzrokuje globalno zatopljenje a to je raspodjela oblaka diljem Zemlje.

 
 
 
 
Oblaci (Guliver/Thinkstock, AFP)
Oblaci (Guliver/Thinkstock, AFP)

Oblaci se danas ponašaju drugačije nego prije 30 godina, tvrde znanstvenici u studiji objavljenoj u časopisu Nature.

Do 'premještanja oblaka' došlo je širenjem suptropskih zona koje se nalaze između 20 i 30 stupnjeva geografske širine na obje hemisfere. One se pomiču sve više prema polovima, a oblaci ujedno idu i sve više u visinu kako se globalno zagrijavanje pojačava.

'S porastom CO2 dolazi do hlađenja stratosfere, a troposfera se s druge strane zagrijava, što znači da oblaci idu u visinu više nego prije', pojasnio je Joel Norris, klimatolog sa University of California u San Diegu koji je glavni autor ove studije.

Promjene u 'ponašanju oblaka' potvrdile su i usporedne satelitske snimke između 1983. i 2009. godine. Količina oblaka povećala se na sjeverozapadu Indijskog oceana, sjeverozapadu i jugozapadu Pacifika te sjeverno od Ekvatora, iznad Tihog i Atlantskog oceana. S druge strane, oblaka je manje na srednjim zemljopisnim širinama obiju hemisfera, osobito na sjeveru Atlantika, iznad jugoistoka Indijskog oceana te duž centralnog, tropskog dijela Južnog Pacifika.
Promjene u oblacima značajne su u kontekstu prodiranja sunčevog zračenja do Zemlje.

Pomicanje putanje oblaka prema polovima pojačava globalno zagrijavanje zbog veće širine i manje sunčeve svjetlosti koja dolazi do Zemlje - oblaci reflektiranju manje svjetla nego što bi to bilo u slučaju da su bliže tropskim krajevima i Ekvatoru, pojašnjava Norris. Isto tako, s obzirom da se veći broj oblaka nalazi zgusnut, na visinama, to znači da hvataju više infracrvenog zračenja i topline.

'Sada imamo deblji pokrivač koji također ima učinak zagrijavanja', kaže Norris.

I ova studija samo potvrđuje koliko je globalno zagrijavanje opasno. Ipak, sada se među znanstvenicima razvija rasprava mogu li promjene koje se događaju s oblacima još više pogoršati globalno zagrijavanje iznad dosadašnjih očekivanja, piše Washington Post.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.



DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se