Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrili veliki ocean

Značajno otkriće: Na Saturnovom mjesecu moguć je život!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova otkrića NASA-inih letjelica dovela su do senzacionalnog otkrića. Na Saturnovom mjesecu Enceladusu moguć je život!

Astronomi su pomoću NASA-ine letjelice 'Cassini', njihove mreže za otkrivanje svemira te internetskih signala koji povezuju svijet otkrili kako se na Enceladusu, jednom od saturnovih 7 mjeseca, nalazi veliki podzemni ocean za kojeg vjeruju kako bi se u njemu mogao razvijati život, objavila je NASA.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istražite naše svemirsko dvorište INFOGRAFIKA Svih 9 oceana u Sunčevom sustavu na jednom mjestu Slika nije dostupna Otkrila NASA-ina sonda Saturnov mjesec skriva život

NASA-i zabranjen kontakt s ruskim dužnosnicima

Ovi rezultati istraživanja su najznačajnije otkriće unutrašnjosti mjeseca Enceladusa, od dokaza o postojanju vodene pare i leda na južnom polu tog mjeseca.

'Otkriveni materijal s južnog pola mjeseca Enceladusa sadržava slanu vodu i organske molekule, koje označavaju osnovni kemijski sastav za mogući život', rekla je Linda Spilker, NASA-ina znanstvenica. 'Ovo otkriće nam omogućuje da proširimo naš pogled na 'prirodna staništa'u našem Sunčevom sustavu, jednako kao i na sustave drugih zvijezda', dodala je Spilker.

Mjerenjem varijacija u Enceladusovom gravitacijskom polju istraživači su otkrili dokaze o postojanju velikog oceana koji bi mogao biti dubine od 30 do 40 kilometara.

VIDEO NASA objavila zapanjujuću snimku udara groma iz svemira

Najnovija otkrića podržavaju ideju da je Enceladus, čija dijametralna dužina jedva doseže brojku od 500 kilometara, mjesto u Sunčevom sustavu na kojem je moguć život.

Letjelica Cassini preletjela je Enceladus čak 19 puta, a u 3 navrata zabilježene su precizne brojke o njegovoj putanji, točnije pokazalo se kako se prilikom niskog nadljetanja Enceladusa mijenja njegova gravitacijska sila, a upravo te varijacije gravitacijskog polja dokazuju postojanje planina ili pak u ovom slučaju razlike u podzemnom sustavu tj. velike dubine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene