Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrila NASA-ina sonda

Saturnov mjesec skriva život

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sitne čestice stijena koje potječu s jednog od Saturnovih mjeseca dale su naznake znanstvenicima da bi se na njemu mogli nalaziti i oceani, a onda u njima i život.

NASA-ina svemirska sonda Cassini otkrila je da u komadićima stijena postoji određena hidrotermalna aktivnost što, je ističu znanstvenici, znak bogatstva mineralima pa pretpostavljaju da bi se ispod ledom prekrivene površine Enceladusa moglo nalaziti more. Na Zemlji, primjerice, takva aktivnost i kemikalije koje stvaraju obično znače da ima i živih bića.

Također, čestice silicija koje su pronađene u komadićima stijena sa Saturnovog mjeseca na Zemlji se mogu pronaći u kvarcu i pijesku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Snimljeno prvi put TAJANSTVENA TETIJA 'Krvavi tragovi' zbunili znanstvenike Slika nije dostupna Cassini šalje podatke o gejzirima na Saturnovu mjesecu

VIDEO Na Zemlju se vratila ekspedicija 42

Enceladus, je šesti po veličini Saturnov mjesec, i vjeruje se da ispod njegove debele ledene kore postoji ocean koji je dubok između 30 i 40 kilometara. Gejziri na površini mjeseca svake sekunde u svemir izbacuju 200 kilograma pare i drugih čvrstih materijala, piše Sky News.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene