Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vjerovali ili ne

Sa svojih osam sićušnih nogu - ONE upravo sada gmižu po vašem licu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'One su zapravo baš slatke. S njihovih osam sićušnih nogu, izgledaju gotovo kao da plivaju u ulju...'

One su sićušne grinje u srodstvu s paucima, no izgledom više podsjećaju na ličinke nego na paukove. Znanstvenici kažu da nam žive na licima, konstantno i bez iznimke među testiranim osobama.

Pročitajte i ovo Cameron Underwood na presici (Foto: AFP) OPERACIJA OD 25 SATI Čudesna preobrazba: Prije dvije godine lice mu je bilo potpuno uništeno, pogledajte kako izgleda danas Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Znanost potvrdila Sad su neke stvari jasnije: Fotografija lica odaje i više nego što mislite

Nova studija tih sićušnih i oku nevidljivih grinja pokazala je da one žive na licima svih testiranih osoba.

Njihovo stanište na našim glavama je u folikulama kose, gdje te grinje koje se nazivaju Demodex foliculorum i Demodex brevis. Dakle radi se o dvije vrste facijalnih parazita, koji se hrane uljima koje naša koža izlučuje.

Vidite 'crve' u oku? Ne halucinirate, evo objašnjenja

"One su zapravo baš slatke. S njihovih osam sićušnih nogu, izgledaju gotovo kao da plivaju u ulju. To je kao da čitavo vrijeme imate prijatelje sa sobom", ističe Megan Thoemmes, sa državnog sveučilišta Sjeverne Karoline koja je radila na studiji, a prenosi Daily Mail.

Iako ih svi nosimo na licu, kako je studija pokazala, one ipak ne nanose štetu našim licima ili izazivaju neke druge probleme. "To je ohrabrujuće", zaključuje Thoemmes.

Studija je objavljena u znanstvenom časopisu PLOS One, a provedeno testiranje bilo je na DNK Demodex grinja i svih 29 testiranih osoba dalo je pozitivan rezultat, dok su i opsežnija testiranja dala isto stopostotne rezultate.

Znanstvenici još nisu dokučili kako se te grinje prenose s čovjeka na čovjeka, ali pretpostavljaju da ih bebe dobiju od majki tijekom faze dojenja.

S druge strane, mlađe osobe ih češće mogu ne imati, dok su na umrlim osoba uvijek pronađene. Te se sićušne životinjice kreću po našim licima vjerojatno po mraku, ističu znanstvenici.

Znanstvenike sad zanima misterije kako i kad su ljudi uopće dobili te parazite tijekom svoje evolucije, ali se pretpostavlja da su s nama već jako dugo vremena.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene