Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Burna rasprava

Ljudski mozak evoluirao je od stvorenja nalik škampu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada britanski znanstvenici sutra izlože svoju teoriju na konferenciji o podrijetlu mozda vjerojatno će biti odgovorni za burnu raspravu koja će uslijediti.

Znanstvenici britanskog Prirodoslovnog muzeja 9. ožujka će pokrenuti vjerojatno burnu raspravu na konferenciju o podrijetlu mozga kada istupe s kontroverznom teorijom da je ljudski mozak možda evoluirao od primitivnih škampa koji su se prvi put pojavili prije 520 milijuna godina, piše IB Times.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izgubio nekadašnju funkciju Znanstvenici objasnili čemu danas ženama služi orgazam Slika nije dostupna Doznajte nešto o sebi JESTE LI SKLONI HALUCINACIJAMA Što vi vidite na ovoj slici?

Dokaz za teoriju je otkriće svjetskog najranijeg mozga, pronađenog unutar fosila škampa otkrivenog u kineskoj provinciji Yunnan. Obično meko tkivo poput mozga i srca ne bude sačuvano tijekom fosilizacije, međutim kineski uzorci su sačuvani.

Pet sitnih životnih promjena za 'super mozak'

Detalj u fosilima drevnih bića Lyrarapax, Fuxianhuia i Alalcomenaeus znanstvenici su bili u mogućnosti usproediti s modernim stvorenjima i bili su zapanjeni njihovim očitim sličnostima unatoč tome što ih razdvaja više od pola milijarde godina.

'Izgled i struktura mozga tih bića imaju mnogo sličnosti s onim što viđamo kod modernih stvorenja', tvrdi zaposlenik muzeja Xiaoya Ma. Dodao je kako to sugerira da su životinje mozak razvile prije više od 600 do 700 milijuna kuna, a bio je temelj za ono to viđamo kod većine životinja danas.

Ukradeno 100 mozgova sa sveučilišta, među njima i mozak zloglasnog ubojice

Otkrića su važna jer podrazumijevaju da je prvi mozak evoluirao prije velikog raskola među beskralješnjacima i kralješnjacima. To može pomoći objasniti i zašto živčani sustavi svih živih bića imaju mnogo sličnosti.

Kada se u ponedjeljak pokrene rasprava, bit će burna jer ostali znanstvenici vjeruju da je mozak evoluirao mnogo puta među različitim vrstama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene