Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što smo to napravili?

FOTO: Pogledajte dramatične promjene Zemljine površine u samo 40 godina!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fascinantne fotografije pokazuju koliko je ubrzani razvoj promijenio izgled Zemlje u samo nekoliko desetljeća.

Ove scene snimili su sateliti iz programa Landsat koji danas slavi rođendan. Naime, ovaj program u kojem sudjeluje i NASA skuplja podatke o našoj planeti već punih 40 godina.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zahlađenje Stiže velika promjena vremena! Upaljeni meteoalarmi - past će obilna kiša, moguć je i snijeg Ilustracija cijela zemlja u žutom Stiže velika promjena: Meteoalarm izdan za cijelu Hrvatsku zbog obilne oborine i grmljavinskog nevremena

>> Pogled iz svemira: Crte života u SAD-u

 To je najdugotrajniji satelitski program za globalno proučavanje planete, a njegove snimke čine dragocjenu zbirku promjena koje je uzrokovala priroda, ali i čovjek.

Primjerice, fotografija pustinje u Saudijskoj Arabiji iz 1987. nije ni slična fotografiji istog područja iz ove godine, gdje se umjesto pustinje vidi pretežno poljoprivredno područje.

>> OVO je najbolja slika Zemlje iz svemira!

Fotografije Aralskog jezera, između Uzbekistana i Kazahstana, pokazuju slične promjene. Nekada je to bilo četvrto najveće jezero na svijetu, a njegova veličina dobro se vidi na fotografiji iz 1973. Međutim, do 2009., kada su ga sateliti fotografila posljednji put, vidi se značajna razlika u veličini jezera. Njegovo smanjenje uzrokovalo je pretjerano korištenje rijeka koje su se u njega ulijevale, i to zbog navodnjavanja plantaža pamuka i riže.

Ostale fascinantne razlike pogledajte u fotogaleriji.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene