Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Festival europke kratke priče

Hrvatska će biti domaćin vrhu svjetske književnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šesnaesto izdanje Festivala europske kratke priče portret je Europe danas, ali i priča o onome što je oduvijek bila: luka – prostor susreta i razmjene, točka polaska i povratka, mjesto doskoka, žarište različitosti. Ali neodvojiva od naše priče su i pitanja i dvojbe: koliko je ta luka sigurna, što je sve danas okružuje i ugrožava, kako se mijenja, i kako se mi mijenjamo s njom?

O svojim Europama, njihovoj sadašnjosti i budućnosti pred zagrebačkom i riječkom publikom govorit će ponajbolji europski i svjetski pisci, jedni gledajući je očima putnika, drugi useljenika, neki azilanata, a neki domaćina.

Pročitajte i ovo Festival europske kratke priče (FOTO: Dnevnik.hr) 17. Festival europske kratke priče Ivica Prtenjača: ''U nasljeđe želim ostaviti otplaćen kredit i kristalnu kocku vedrine'' Festival europske kratke priče (FOTO: PR) 27. svibnja Uskoro otvorenje 17. Festivala europske kratke priče u Zagrebu i Rijeci

I ove godine Festival europske kratke priče u Hrvatsku dovodi dobitnike najznačajnijih svjetskih književnih nagrada – od nagrade Man Booker, preko nagrade Planeta i Independent, pa sve do ostalih uglednih priznanja za književnost na engleskom, poljskom, portugalskom, španjolskom i talijanskom jeziku.

Na festivalu će sudjelovati DBC Pierre, dobitnik Bookerove nagrade čije su priče prevedene na 43 jezika. Uz Pierrea, festivalu će pridonijeti i Janice Galloway, jedna od najcjenjenijih škotskih i britanskih autorica danas, dobitnica više prestižnih nagrada i priznanja za priče, romane, pjesme i knjigu memoara.

Festival će obilježiti i Hassan Blasim iz Iraka, čije su nevjerovatne priče o Iraku nakon invazije osvojile niz nagrada, između ostalog i nagradu Independant. Pošto će ove godine poseban naglasak biti stavljen na talijansku književnost, gošća festivala bit će i jedna od najnagrađivanijih i međunarodno poznatih talijanskih autorica čije je roman "Vita" New York Times Book Review uvrstio u knjige godine - Melania Mazzucco.

Uz naveden autore, festivalu će prisustvovati i Rosa Montero, José Luís Peixoto, Igiaba Scego, Ondjaki i mnogi drugi koji će, uz brojne domaće autore, činiti bogati program ovogodišnjeg FEKP-a, sastavljenog od čitanja, razgovora, predstavljanja knjiga, projekcija i koncerata, stoji u priopčenju Festivala.

Poseban naglasak ovogodišnjeg festivala bit će stavljen na talijansku kratku priču i njezine autorice.

Luka Europa tema je i kojom na najbolji način započinje partnerstvo FEKP-a i Grada Rijeke, luke koje će u sljedeće četiri godine ugošćavati umjetnike i projekte, u sklopu projekta Rijeka Europska Prijestolnica Kulture 2020.

Festival će se održati u Rijeci i Zagrebu a trajat će od 28.5. do 2.6.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene