Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepoznato o poznatome

Pet stvari koje niste znali o - smijehu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kažu da je dan bez smijeha izgubljen dan...

1. Mozak može razlikovati nehotičan i namjeran smijeh

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Velike tajne ČUDA PRIRODE 10 stvari koje ni znanstvenici ne mogu objasniti Slika nije dostupna Kad sanjamo Najzanimljivijih 10 činjenica o snovima

Kada čujemo 'iscenirani' smijeh pojačava se aktivnost u prefrontalnom režnju našeg mozga koji je inače povezan s prepoznavanjem i razumijevanjem emocija drugih ljudi. Znanstvenici su time dokazali da mozak može razlikovati ove dvije vrste smijeha bez da mu mi 'kažemo' da to učini.

2. Smijeh je zarazan

Skeniranjem mozga ispitanika znanstvenici su zaključili kako ljudi reagiraju na smijeh - smijehom. Ta se reakcija najčešće isprva očitava pomicanjem mišića lica koji se pripremaju na smijeh.

3. Veze u kojima se smijemo traju dulje

Smijeh je emocija koju možemo iskoristiti s bliskom osobom kako bismo se osjećali bolje. Parovi koji međusobno mogu nasmijati jedno drugo u teškim trenucima dulje ostaju zajedno.

Je li ljudska glupost postala popularna?

4. Neke stvari će nas garantirano nasmijati

Nijedan komičar nije uspio smisliti šalu koja će garantirano vijek i kod svakoga upaliti. No znanstvenici koji se bave istraživanjem smijeha došli su do zaključka kako će se gotovo svatko nasmijati kada svjedoči situaciji u kojoj se netko drugi ne smije nasmijati - primjerice voditeljima vijesti koji jedva susprežu smijeh.

5. Štakori su škakljivi

Želite vidjeti kako se štakor smije? Poškakljajte ga. Ove životinje su škakljive, a smiju se i kroz igru. Što se više igraju to se više smiju, a oni koji se više smiju su društveniji, tj. više se druže s ostalim pripadnicima svoje vrste.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene