Obavijesti Video Pretražite Navigacija
5 štetnih sastojaka

5 sastojaka koje bolje da nema vaša pasta za zube

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako pogledate sastojke zubne paste, oni su vjerojatno puni nerazumljivih naziva. A neki od njih mogu biti šetni.

Sljedeći put, kada budete kupovali pastu za zube, pogledajte sastojke i zapamtite - veći dio čišćenja zubi postiže se mehaničkih čišćenjem četkicom, a ne pastom za zube, piše Cosmetic Dentistry.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Po oralnoj higijeni na europskom dnu Šokantni podaci: Hrvati u prosjeku zube peru - svaki peti dan! Slika nije dostupna Novotarije iz Japana Četkice za zube budućnosti

1. Natrijev lauril sulfat - tu je da osnaži zubnu pastu i pomogne pjeni poput sapuna da vam daje osjećaj čistosti. Ali ima i mnogo loših strana korištenja tog sastojka kao naprimjer izaziva rak i čireve u ustima.

2. Abrazivi / Izbjeljivanje zubne paste - tipična pasta za zube sadrži 50 posto ovog sastojka. Agresivni abrazivi (pogotovo u zubnoj pasti za izbjeljivanje) mogu oštetiti zubnu caklinu. Stoga treba biti veoma oprezan kada se koriste ekstremni izbijeljivači da ovog sastojka ne bude previše.

3. Natrij Fluor - dokazano je da fluor sprječava karijes u malim dozama, ali kada ga se unese u organizam, može imati štetne posljedice. Djeca su naročito sklona gutati zubne paste i može doći do trovanja, odnosno mučnine, povraćanja i proljeva.

Preskakanje pranja zubi zaista može biti OPASNO!

4. Glicerin - to je uljasta supstanca u pasti za zube, često je napravljena od prirodnih izvora kao što su kokosovo ulje, ali zalijepi se za zube i potrebno ih je nekoliko puta isprati kako bi se uklonili. Ukoliko glicerin ostane na zubima, moglo bi doći do remineralizacije koja bi se inače prirodno dogodila.

5. Boje/triklosan - mnoge su boje upotrijebljene u zubnim pastama uključujući jednu koja je povezana s poremećajima u ponašanju i drugim zdravstvenim problemima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene