Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snijeg u nizinama

Gospe od Kaštela, snig do maštela! Od subote zamjetno pogoršanje vremena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osjetno će zahladnjeti, a uz kišu i snijeg će padati. Zaboravite na proljeće, ljeto i jesen, jer će nas zima na sebe zorno podsjetiti.

Donosimo prognozu vremena Milana Sijerkovića:

Pročitajte i ovo Snijeg - 2 Sve veći izazov Sve je mirisalo na odličnu godinu, a onda - katastrofa: "Ovo je najgora situacija koja nam se mogla dogoditi" Snijeg pada na višim predjelima Gorskog kotara i Like Očekuje se i sutra Snijeg pada na višim predjelima Gorskog kotara i Like: Pogledajte koliko ga ima

Pogledajte dobro dražestan krajobraz protekle raskošne jeseni Svemu dođe kraj, pa nažalost i tome. Ukratko, a najvažnije: očekuje nas zamjetna promjena vremena. Osjetno će zahladnjeti, a uz kišu i snijeg će padati. Zaboravite na proljeće, ljeto i jesen, jer će nas zima na sebe zorno podsjetiti. Doduše, posrijedi je samo njezina prethodnica, ali vrlo oštra i učinkovita, što će mnoge uznemiriti i preplašiti.

Vremenske karte upozoravaju na spuštanje staza atlantskih ciklona prema jugu, kamo su pogurnule dosad djelatne anticiklone. Pomalo zastrašujuće djeluje ova jaka ciklona iznad zapadne Europe, jer se približava europskom jugu i Hrvatskoj i pritom dovlači vrlo hladan zrak polarnog podijetla.

Već sutrašnje jutro donijet će naoblačenje u mnogim područjima Hrvatske, ali će kišice biti samo mjestimice, i to prije svega na Jadranu, u uzmorskim, gorskim krajevima. U kopnenome dijelu puhat će umjeren jugozapadnjak i bit će malo toplije nego jutros.

U središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji danju znatno oblačno, ali tek potkraj dana malo kiše,uglavnom na sjeverozapadu. Puhat će umjeren,a mjestimice i jak, jugozapadnjak. Uživajte u toplini, jer je uskoro neće biti!

Taman kad smo htjeli utonuti u zimski san...

Na Kvarneru, u Istri, u Gorskom kotaru i Lici sutra oblačno i povremeno kiša. Puhat će umjeren južnjak i jugozapadnjak, koji će u gorju povremeno biti jak. U Dalmaciji sutra znatno oblačno i pritom oblačnije na sjeveru nego na jugu, a kiše će povremeno biti posvuda, ali malo. Puhat će umjeren i jak vjetar, na sjeveru južnjak, a na jugu jugo. Popodnevna temperatura blizu dvadesetak stupnjeva.

Od subote se očekuje zamjetno pogoršanje vremena. Na kopnu će znatno zahladnjeti, a posebice hladno bit će u nedjelju i ponedjeljak. Bit će obilne kiše. U subotu će u gorju padati snijeg, ali snijega može biti i u nizinama, uz mjestimiučni nastanak snježnog pokrivaća. Zapuhat će jaki sjeverni vjetrovi. U ponedjeljak sa sjeverozapada početak proljepšanja.

Na Jadranu vikend pretežito oblačan i kišovit s grmljavinom. Na jugu jaki južni vjetrovi, a na sjeveru zapuhat će bura, koja bi mogla uz zahladnjenje donijeti gdjegdje i na more snježne pahulje. Zatim će se bura proširiti južnije i uzrokovati razvedravanje, posebice u ponedjeljak.

Pučki meteorolog u studenom neprestance očekuje i najavljuje snijeg, i to znatno prije najglasovitije snježne postaje Svete Katarine. Počinje već s Martinjem, a zatim je na redu prekjučerašnja Sveta Elizabeta, a u Dalmaciji je slijedi preksutrašnja Gospa od Zdravlja, odnosno Gospa od Kaštela, koju prati izreka: Gospe od Kaštela, snig do maštela! Ugodna vam večer, mirno spavajte, pripremite zimsku odjeću,a snježne pahulje, lopate i saonice sanjajte!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene