Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Zuckerbergov način'

Odgodio posao od milijardu dolara da bi pogledao seriju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zuckerberg je na kratko prekinuo pregovore oko kupnje Instagrama vrijedne milijardu dolara jer je htio pogledati novu epizodu Igre prijestolja.

'Svi misle da se velike akvizicije dogovaraju u nekim zamračenim prostorijama, ali pokazalo se da se neke od najvećih odluka donose relativno brzo, bez previše buke' komentirao je Kevin Systrom Facebookovo preuzimanje Instagrama iz travnja prošle godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dugo očekivana novost Od sada je preko Instagrama moguće dijeliti i video! Slika nije dostupna Yahoo opet postaje cool Mayer poput Zuckerberga: Yahoo kupuje Tumblr za milijardu dolara?

Iako je od akvizicije Instagrama prošlo više od godinu dana, ova 'ultimativna bajka Silicijske doline' i dalje privlači puno pažnje te su Systrom i Instagram postali uzori mnogim startup kompanijama i mladim poduzetnicima koji samo mogu sanjati da njihove ideje privuku kompanije poput Twittera i Facebooka koje će za njih platiti veliku svotu novca.

Zuckerberg kupio Instagram za 1 milijardu dolara!

Također, priča o milijardi dolara koju je Zuckerberg ponudio Systromu ponovno je postala aktualna nakon što su se mrežom raširile informacije o tome kako Facebook planira potrošiti još jednu milijardu dolara (treba napomenuti da, iako je početna vrijednost akvizicije Instagrama iznosila milijardu dolara, njena konačna vrijednost bila je malo veća od 700 milijuna – zbog pada cijena dionica) za kompaniju Waze.

Detaljna priča o usponu i prodaji Instagrama nedavno je objavljena na Vanity Fairu, a u njoj su objavljene i neke do sada nepoznate informacije o načinu na koji je dogovorena ova akvizicija. Zuckerberg i Systrom poznavali su se još dok je Systrom studirao na Stanfordu, a zanimljivo je da ga je šef Facebooka u više navrata nagovarao da odustane od studiranja i dođe u njegovu kompaniju.

Umjesto pridruživanja Facebooku, Systrom se na kraju odlučio pokrenuti vlastitu kompaniju te je Instagram u kratko vrijeme privukao veliku pažnju – kako korisnika, tako i investitora i drugih velikih kompanija, a sve je više glasina govorilo da su za njegovo preuzimanje zainteresirani Twitter i Facebook.

Zuckerbergova milijarda dolara razljutila milijune korisnika!

Iako je Zuckerberg tada govorio kako bi, s obzirom da Instagram dobiva puno posjeta upravo od korisnika Facebooka te da su obje kompanije fokusirane na upload fotografija, Facebook i Instagram mogli postati jedna kompanija, na Vanity Faireu kažu kako je Instagram predstavljao veliku prijetnju Zuckerbergu te da je strahovao od njegova budućeg uspjeha.

Zanimanje za Instagram pokazao je i Jack Dorsey iz Twittera koji je Systromu, dok su jedne noći 'sjedili uz vatru i pili piće', ponudio pola milijarde dolara u dionicama za preuzimanje Instagrama. Umjesto toga Systrom se odlučio prihvatiti veliku investiciju kompanije Sequoia i ostati samostalna kompanija te je svoju odluku priopćio Dorseyu, ali i Zuckerbergu.

No, Zuckerberg nije htio prihvatiti ne kao odgovor te je pozvao Systroma u svoju kuću u Palo Alto kako bi mu objasnio planove koje ima za Facebook i Instagram. Za razliku od Twittera, Zuckerberg je bio prilično uvjerljiv te je Systromu dao ponudu koja se ne odbija i od koje je 'zaboravio' na svoju želju da Instagram ostane nezavisna kompanija – ponudio mu milijardu dolara, odnosno dvostruko veći iznos novca od onog koju mu je nudio Twitter i od tadašnje procijenjene vrijednosti, od čega bi oko 300 milijuna dolara dobio u kešu, uz obećanje da će Instagram ostati djelovati na sličan način kao i do sada, tj. da neće ugasiti kompaniju i samo je pridružiti Facebooku.

Kako je osnivač Instagrama 'preko noći' postao multimilijunaš!

Systrom se prvo morao savjetovati s drugim osnivačem Instagrama oko ovih uvjeta te se nakon toga ponovno vratio u Zuckerbergovu kuću kako bi dovršili pregovore. Iako bi očekivali da bi se pregovori o kupovini kompanije koji su teški milijardu dolara mogli prekinuti zbog razloga poput neslaganja oko financija, upravljačkih prava u kompaniji ili sličnih 'ozbiljnih' razloga, pregovori između Zuckerberga i Systroma na kratko su prekinuti jer je Mark organizirao zabavu prilikom emitiranja nove epizode Igre prijestolja.

Dok je Zuckerberg uživao u novoj epizodi svoje omiljene serije, Systrom je cijelo vrijeme telefonirao s odvjetnicima i investitorima koji su se oduševili kad su saznali koliko je narasla vrijednost njihove investicije.

No, nisu svi bili oduševljeni s Facebookovim preuzimanjem Instagrama – ekipa iz Twittera ostala je neugodno iznenađena kada su nekoliko dana kasnije saznali da ih je Zuckerberg nadmudrio i dao milijardu dolara za Systromovu kompaniju.

Od preuzimanja od strane Facebooka, broj korisnika Instagrama uvelike je porastao te je nedavno premašio brojku od sto milijuna, a čini se da je sljedeći korak Zuckerberga kompanija Waze čija aplikacija za navigaciju već ima skoro pedeset milijuna korisnika i za koju je Zuckerberg pripremio između 800 milijuna i milijardu dolara.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene