Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka ih dug put

VIDEO Indija uspješno lansirala misiju na Mars

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Indija danas piše novu stranicu vlastite i svjetske povijesti, kao još jedna zemlja koja na Mars šalje svoju svemirsku letjelicu. Uspješno su lansirali raketu koja nosi satelit put Crvenog planeta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Lovac na NLO' tvrdi 'Ovo područje na Marsu je jako čudno. Jako podsjeća na Stonehenge' Slika nije dostupna Sortiranje svemirskog kamenja NASA gradi 'svemirsku sačmaricu' za razbijanje asteroida

Indija je uspješno lansirala u svemir raketu sa svemirskom letjelicom (Mars Orbiter Mission) čiji je konačni cilj planet Mars. Indija se nada da će tom misijom pokazati svoju tehnološku moć u istraživanju Sunčevog sustava.

>> Curiosity pronašao vodu na Marsu, ali i otrov

'Imamo puno toga za naučiti o svemiru, Sunčevom sustavu i to je potraga čovječanstva od samog početka' rekao je šef indijske svemirske istraživačke organizacije (ISRO) K. Radakrišnan, a prenosi Space.com. Indija vidi svoju misiju na Mars prije svega kao 'tehnološki prikaz', rekao je on.

Više od polovice svjetskih pokušaja slanja sondi na Mars je propalo, od ukupno 40, propale su 23 misije, uključujući misiju Japana 1999. godine i Kine 2011. godine. Najviše propalih misija imaju Rusi.

Lansiranje rakete očekuje se danas u indijskom svemirskom centru na jugoistočnom otoku Šiharikota, kao početak 300-dnevne misije i 780 milijuna kilometara putovanja u orbitu Marsa i istraživanja njegove geologije i atmosfere.

Raketa je opremljena svim nužnim instrumentima i zadatak joj je prikupljanje podataka o tome što se dogodilo s vodom, za koju se vjeruje da je nekad u ogromnim količima postojala na Marsu, zatim o metanu, ključnom za životne procese na Zemlji i koji bi mogao nastati iz geoloških procesa.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene