Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cijena nije poznata

Velika akvizicija na pomolu: Lenovo će preuzeti proizvođača BlackBerryja?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lenovo se priprema za 'post PC' razdoblje te žele povećati prisutnost na mobilnom tržištu i konkurirati najvećim mobilnim kompanijama

U Lenovu ozbiljno razmišljaju o preuzimanju kanadske kompanije Research In Motion, proizvođača BlackBerry pametnih telefona. To je novinarima Bloomberga potvrdio Wong Wai Ming iz Lenova koji je rekao kako u njegovoj kompaniji trenutno razmišljaju o potencijalnim akvizicijama te da, ako im se ukaže prava prilika, neće nimalo oklijevati da naprave ono što će ‘koristiti kompaniji i njenim dioničarima’.

Pročitajte i ovo Požar u bolnici u Tivoliju Utvrđuje se uzrok VIDEO Strava u susjedstvu: Požar u bolnici usmrtio tri osobe, vatrogasci objavili snimku spašavanja pacijenata Slika nije dostupna 'Uništio' je BlackBerry FOTO Ovaj mobitel NITKO ne želi!

Microsoft i Nokia žele kupiti proizvođača BlackBerryja?!

Dodao je kako je još ranije otvoren dijalog između Lenova i Research In Motiona, no nije htio reći možemo li uskoro očekivati ponudu za preuzimanje ove kompanije. Iako je Lenovo već predstavio neke pametne telefone koji rade na Androidu, a u budućnosti možemo očekivati i Windows Phone 8 modele, njihovi su uređaji namijenjeni pretežno kineskom tržištu te trenutno ne konkuriraju na razvijenim tržištima na kojima vladaju Samsung i Apple.

Osim preuzimanja cijele kompanije, Lenovo i RIM bi mogli dogovoriti i stratešku suradnju tako da bi Lenovo mogao koristiti posljednju verziju BlackBerry mobilnog operativnog sustava koju će koristiti na svom hardveru.

Također, izvršni direktor Research In Motiona Thorstein Heins, kao jedan od budućih potecijalnih poteza kompanije nedavno je spomenuo mogućnost licenciranja njihove mobilne platforme drugim kompanijama (dakle, ne samo Lenovu), a razmišljaju i o prodaji same hardverske divizije.

Ipak, RIM i Heins trenutno su u potpunosti fokusirani na predstavljanje nove verzije operativnog sustava BlackBerry 10 i prve pametne telefone koji će raditi na tom OS-u koje će predstaviti sljedeći tjedan te će tek nakon toga odlučiti o sudbini kompanije.

Je li ovo 'ubojica' iPhonea?

Na Tech Crunchu spominju i neke druge kompanije koje su (navodno) zainteresirane za BlackBerry OS - među inima spominju se i IBM, Amazon (koji bi ove godine trebao predstaviti Kindle Phone) i Samsung, no službenih informacija o potencijalnim akvizicijama i suradnji između ovih kompanija nema.

Zainteresiranost Lenova za Research In Motion i BlackBerry najbolje pokazuje trenutno stanje na tržištu i sve veću popularnost mobilnih uređaja u odnosu na osobna računala jer je Lenovo, prema informacijama analitičke kompanije IDC, nakon HP-a druga najveća PC kompanija - s obzirom na smanjenje prodaje osobnih računala, ekipi u Lenovu jasno je da se moraju pripremiti za ‘post PC’ razdoblje i postati konkurentni i na mobilnom tržištu.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene