Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na pomolu velika akvizicija?

Microsoft i Nokia žele kupiti proizvođača BlackBerryja?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Wall Street Journal objavio je kako u Microsoftu i Nokiji razmišljaju o zajedničkom preuzimanju kompanije Research in Motion

Microsoft i Nokia proteklih su mjeseci raspravljali o mogućnosti preuzimanja kompanije Research In Motion (RIM) koja proizvodi BlackBerry pametne telefone, objavili su u Wall Street Journalu pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa situacijom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BlackBerry X10 Smartphone s ekranom osjetljivim na dodir i hardverskom tipkovnicom Slika nije dostupna Veliki problemi za Research In Motion Katastrofa za proizvođača BlackBerryja

Trenutno nije poznato da li su šefovi ovih kompanija, Ballmer i Elop postigli neki dogovor oko zajedničke ponude za kupovinu RIM-a niti da li su pristupili čelnicima te kompanije kako bi započeli razgovore o eventualnoj akviziciji.

Inače, Research In Motion u posljednje je vrijeme u velikim problemima – cijena njihove dionice na najnižoj je razini u posljednjih osam godina, nagomilali su gubitke sa svojim BlackBerry PlayBook tabletom, dok je nova verzija operativnog sustava koja im je trebala pomoći da bolje konkuriraju na tržištu odgođena za kraj sljedeće godine – a kada je predstave za očekivati je da će konkurencija već biti korak ispred.

Upravo zbog velikog pada cijene dionice koja je u posljednjih godinu dana smanjena za više od 75 posto, mnogi analitičari smatraju da je sada pravo vrijeme za kupovinu Research In Motiona jer ga se može preuzeti po puno manjoj cijeni nego prije godinu-dvije.

Također, usprkos svim problemima pa čak i nedavnim prekidom rada servisa zbog kojeg su mnogi korisnici BlackBerryja na nekoliko dana ostali bez pristupa internetu, mailu i BBM-u, usluge Research In Motiona i dalje koriste milijuni poslovnih korisnika, a ne treba zaboraviti niti brojne patente u vlasništvu RIM-a koji predstavljaju veliku vrijednost.

Ipak, postavlja se pitanje na koji bi način Microsoft i Nokia (ranije se čak pričalo o tome da bi Microsoft mogao preuzeti Nokiju) zajednički preuzeli RIM, odnosno kako bi to partnerstvo izgledalo, koji bi operativni sustav bio primaran i slično, a na ta pitanja trenutno nema odgovora.

Prema svemu što čitamo na mreži, do nekih promjena u poslovanju Research In Motiona mora doći te, ako ne dođe do njegova preuzimanja, možda ova kompanija počne licencirati svoj softver drugim mobilnim proizvođačima. Kao potencijalni partneri najčešće se spominju HTC i Samsung na čijim bi se telefonima u budućnosti tako mogao koristiti BlackBerry 10 softver.

Ovih se dana pojavila i informacija da je za preuzimanje RIM-a tijekom ljeta bio zainteresiran čak i Amazon, no oni su od toga nakraju odustali te u svom tabletu koriste modificiranu verziju Androida.

Ako ništa drugo, glasine o preuzimanju podigle su cijenu dionica Research In Motiona za više od deset posto, no ako uskoro ne bude nekih konkretnih informacija o prodaji kompanije ili barem promjeni poslovanja, brojke na burzi ponovno bi se mogle zacrveniti.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene