Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priopćenje iz CERN-a

Najnoviji dokazi: U CERN-u doista otkrivena 'Božja Čestica'!?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici iz CERN-a danas su predstavili nove rezultate opširnih analiza čestice pronađene prošle godine. Po svemu sudeći, doista se radi o Higgsovom bozonu.

Iz CERN-a su danas priopćili kako su rezultati novih analiza donijeli još više dokaza da je čestica otkrivena prošle godine doista Higgsov bozon.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Fizika na pragu nove epohe 'Božja čestica dostignuće je ravno slijetanju na Mjesec' Slika nije dostupna CERN-ov projekt 2012. nam treba otkriti tajnu Velikog praska

Analizirano je dva i pol puta više podataka no što ih je bilo dostupno u srpnju prošle godine kada je veliko otkriće predstavljeno javnosti. Znanstvenici kažu kako otkrivena čestica sve više i više nalikuje Higgsovom bozonu, čestici povezanoj s mehanizmom koji svim tvarima daje masu.

>> Higgs siguran da je u CERN-u pronađen 'njegov' bozon

Još uvijek je ostalo nerazjašnjeno pitanje je li to doista standardni model Higgsova bozona ili neki od lakših tipova koji su predviđeni u pojedinim teorijama ove čestice. Pronalazak odgovora na ovo pitanje mogao bi potrajati.

'Preliminarni rezultati su veličanstveni i meni je u potpunosti jasno da imamo posla s Higgsovim bozonom. Sad samo treba otkriti kakvim', rekao je glasnogovornik CMS-a Joe Incandela.

Da bi se konačno dokazalo o kakvom je tipu Higgsovog bozona riječ, moraju se odraditi još neke analize kako bi se vidjelo kako se pronađena čestica ponaša u interakciji s drugim tvarima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene