Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umjesto tužbe - partnerstvo

Suradnja Facebooka i Yahooa!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Yahoo i Facebook odustali su od međusobnih tužbi koje su podigli te su dogovorili partnerstvo oko oglašavanja i licenciranja patenata.

Nakon što je Yahoo prije nekoliko mjeseci tužio Facebook zbog kršenja patentnih prava, a Zuckerberg potrošio stotine milijuna dolara na kupovinu različitih patenata i zatim podigao protutužbu protiv Yahooa, mnogi su mislili da će se, kao u slučaju brojnih tužbi mobilnih kompanija, pravna bitka između ovih kompanija mjesecima razvlačiti po sudovima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna završio i na sudu Prisluškivao suprugu dok je radila od kuće i zaradio 1,8 milijuna dolara: Novac mora vratiti, a žena ga je ostavila Slika nije dostupna sve završilo na sudu Bizarna drama bivših ljubavnika: "Bacio je moje testise. Stajali su u staklenci pored jaja u hladnjaku"

Yahoo tuži Facebook: Ukrali su nam patente

No, prošli tjedan došlo je do velike promjene – ove su kompanije odustale od tužbi te će u budućnosti međusobno licencirati patente i surađivati na tržištu oglašavanja. Yahoo je tužbu protiv Facebooka podigao u ožujku na inzistiranje tadašnjeg izvršnog predsjednika Scotta Thompsona (koji je kasnije dobio otkaz zbog lažiranja životopisa) te su tada tvrdili da Facebook neovlašteno koristi njihove patente i zarađuje velik novac na temelju Yahooova intelektualnog vlasništva.

Na Huffington Postu kažu da se Yahooov napad na Facebook pretvorio u PR katastrofu za kompaniju te je u javnosti prevladalo mišljenje da je riječ o očajničkom potezu kompanije koja se nalazi u financijskim problemima i koja na ovaj način želi zaraditi nešto novca. Također, treba uzeti u obzir i vremensko razdoblje kada su podignute tužbe – malo prije izlaska Facebooka na burzu te su se u Yahoou nadali da će im Zuckerberg platiti odštetu kako njihova tužba ne bi bila opterećenje pri izlasku na burzu.

No, umjesto toga, Zuckerberg je kupio patente i tužio Yahoo za kršenje njihovih patenata. Dolaskom novog (privremenog) izvršnog direktora Rossa Levinsohna, promijenjena je strategija oko odnosa prema Facebooku te su se umjesto za tužbe odlučili za partnerstvo s kojim bi obje kompanije trebale profitirati.

Sheryl Sandberg iz Facebooka rekla je kako su u njenoj kompaniji zadovoljni da su problemi između kompanija riješeni na pozitivan način te se vesele partnerstvu s Rossom i ostalim direktorima u Yahoou.

Dok su Facebook i Yahoo svoje probleme riješili partnerstvom i suradnjom, Apple probleme oko kršenja patenata rješava na sudu pa je zbog njihove tužbe sud u SAD-u nedavno privremeno zabranio prodaju Galaxy Taba 10.1 i Galaxy Nexusa u SAD-u, dok je sud u Velikoj Britaniji odbio njihovu tužbu protiv HTC-a. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene