Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pluta prema Južnom moru

SATELITSKA SNIMKA Golema santa odlomila se od Antartika i prijeti brodovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Masivna ledena santa površine velikog grada odlomila se od Antarktika i mogla bi ugroziti plovidbu brodova tijekom nadolazeće zime na tom području.

Ledeni otok znanstvenici su nazvali santa B31, površine je 660 četvornih kilometara i debljine više od 500 metara, izvijestili su znanstvenici koristeći podatke iz NASA-inog Earth Observatory satelita.

Pročitajte i ovo Satelitske snimke prije i nakon potresa u Turskoj - 8 katastrofa u Turskoj FOTO Pogledajte kako iz zraka izgleda potresom pogođeno područje: Naselja su sravnjena sa zemljom Slika nije dostupna Rusi sve niječu UZNEMIRUJUĆI VIDEO Satelitske snimke otkrivaju ubijene civile u Buči i prije nego što je ruska vojska napustila grad

Santa se odlomila od glečera Pine Island na Antarktiku još u studenom 2013., a prva napuklina koja je sugerirala mogućnost da će se odlomiti zapažena je još 2011. godine. Od tada je santa B31 otplutala iz zaljeva Pine Island u Amundsenovo more na zapadnom dijelu najjužnijeg kontinenta na Zemlji.

Gdje na godišnji? Probajte Antarktik

Znanstvenici ističu kako će B31 uskoro ući u tok Južnog oceana gdje će tu santu biti puno teže pratiti obzirom na duge zimske noći tijekom antarktičke zime. S druge strane, zbog svoje veličine, B31 se neće brzo otopiti, već bi mogao nastaviti plutati i više od godinu dana.

Najveća ledena santa koja se ikad odlomila od Antarktika nazvana je B15 i bila je površine 11.007 četvornih kilometara, odnosno veličine otoka Jamajke. Od Antarktika se odvojila u ožujku 2000. godine. Iako se u međuvremenu razlomio, njegovi dijelovi još uvijek plutaju oko Antarktika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene