Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugašen i FileSonic!

Pirati u strahu: Ugašen još jedan servis za pohranu i razmjenu sadržaja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon MegaUploada, BTjunkiea, Orona, sada je ugašen i FileSonic koji je prošle godine bio jedan od popularnijih servisa za pohranu i razmjenu (piratskog) sadržaja

Čini se da je ugašen još jedan od popularnih servisa za pohranu i razmjenu sadržaja – FileSonic kojem se već nekoliko dana ne može pristupiti, objavili su na TorrentFreaku. FileSonic je ranije bio jedna od deset najpopularnijih stranica za razmjenu sadržaja, no nakon gašenja MegaUploada i uhićenja Kima Dotcoma, njegovi su vlasnici promijenili uvjete korištenja i izbrisali sve datoteke i račune koji su povezani s piratstvo te su ukinuli program nagrađivanja i mogućnosti dijeljenja sadržaja s drugim korisnicima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Voditelji nekad i sad DNEVNIK NOVE TV SLAVI ROĐENDAN 'Marija i ja smo na granici telepatije' Slika nije dostupna Istražio Dnevnik Nove TV OPASNOST I ZA ZDRAVLJE Ovo su razlozi zbog kojih trebate paziti kakvu robu kupujete

Većina mladih su - pirati!

Na Cnetu kažu da se ubrzo nakon uhićenja Dotcoma na FileSonicu pojavila obavijest kako na tom servisu korisnici mogu pohranjivati i skidati samo onaj sadržaj koji su sami uploadali, a sve su ove promjene rezultirale velikim padom broja korisnika i prometa te na kraju i gašenjem ovog servisa. FileSonic dugo je bio na meti diskografa i filmske industrije, a u posljednje vrijeme tužili su ih predstavnici pornografske industrije koji su optužili FileSonic i stranicu za razmjenu sadržaja Oron za 'asistiranje korisnicima u kršenju autorskih prava' – Oron je, kako kažu u BBC-u, 'nestao s weba u kolovozu', a sada je ugašen i FileSonic.

Ernesto Van Der Sar, urednik TorrentFreaka novinarima BBC-a rekao je kako danas servisi za razmjenu datoteka sve teže funkcioniraju te imaju sve više problema s brojnim tužbama zbog kršenja autorskih prava. Dodaje da, ako danas tražite neki poznati film ili pjesmu, još uvijek ćete je moći pronaći na internetu, no neke e-knjige i manje poznatiji sadržaj sve je teže dostupan. Također, ranije su ovakvi servisi svojim korisnicima davali novac za upload sadržaja, a nakon slučaja MegaUpload situacija se promijenila te se korisnici više ne nagrađuju za postavljanje sadržaja kojim se krše autorska prava tako da je dostupno manje sadržaja nego ranije.

Velike novčane i zatvorske kazne za pirate!

Tijekom prošlog desetljeća diskografske kompanije i filmaši pokušavajući zaustaviti piratstvo prvenstveno su se orijentirali na hvatanje i kažnjavanje korisnika koji su skidali glazbu ili filmove s interneta – s brojnim takvim korisnicima (pogotovo u SAD-u) nagodili su se izvan suda (prosječna cifra koju bi korisnici trebali platiti iznosila je između 3 i 12 tisuća dolara), no oni koji su skidali piratski sadržaj i nisu se htjeli nagoditi nisu dobro prošli.

Pronađen učinkovit način za borbu protiv piratstva!

Vjerojatno najpoznatiji slučaj kažnjavanja za piratstvo jest slučaj samohrane majke Jammie Thomas-Rasset koju je američko udruženje glazbenika tužilo zbog skidanja i dijeljenja 24 pjesme putem servisa Kazaa – suđenje je ponavljano nekoliko puta, a 2009. godine sudac joj je odredio da mora platiti 62,500 dolara po pjesmi, odnosno ukupno 1,5 milijuna dolara glazbenim kompanijama, no kazna je naknadno smanjena na 54 tisuće dolara, odnosno 2,250 dolara po pjesmi. U sličnim problemima nalazi se i američki student Joel Tenenbaum kojem je sud nedavno potvrdio ranije izrečenu kaznu za ilegalno skidanje i distribuciju pjesama putem interneta te će on morati platiti čak 675 tisuća dolara zbog piratstva.

Iako je jasno da se piratstvo nikada neće zaustaviti, korisnici će u budućnosti imati sve više problema s nabavljanjem ilegalnog sadržaja jer su velike novčane i zatvorske kazne koje prijete piratima – od slučaja Pirate Bay kada su njegovi administratori još prije nekoliko godina osuđeni na zatvorske kazne pa do nedavnog slučaja Kima Dotcoma kojemu se ne piše dobro ako ga izruče SAD-u, ali i običnim korisnicima koji skidaju sadržaj, utjecale su na gašenje velikog broja servisa za razmjenu datoteka, a dio korisnika zbog straha od potencijalnih kazni odustao je od ovakvog načina skidanja sadržaja.

Rješenje je u - legalnim servisima!

S obzirom na opasnosti koje prijete piratima, u budućnosti možemo očekivati sve veći broj legalnih servisa, a čak je i Kim Dotcom najavio pokretanje legalnog servisa koji će korisnicima omogućiti besplatno nabavljanje glazbe pri čemu će i zaraditi i sami glazbenici.

Također, sve su popularniji i streaming servisi poput Spotifyja i Pandore te se njihov uspjeh, kao i prodajne brojke iTunesa pokazali da sve veći broj korisnika ne želi imati problema sa zakonom i skidanjem piratskog sadržaja, već su spremni na plaćanje pjesama i filmova koje skidaju, odnosno streamaju.

Udruženje filmaša traži gašenje Hotfilea!

Prednosti takvog način nabavljanja sadržaja su očite – korisnici ne moraju strahovati zbog ilegalnog skidanja, pjesme i filmovi mogu se jednostavno pretražiti i skinuti samo jednim klikom miša te mogu biti sigurni u njihovu kvalitetu i sigurnost.

Streaming glazbe korisnicima omogućuje pristup milijunima pjesama koje, za određenu mjesečnu svotu, mogu slušati putem računala i mobilnih uređaja. Ed Barton iz Strategy Analiticsa kaže kako korisnicima više nije bitno posjedovanje, odnosno kupovanje pjesama jer su time ograničeni samo na mali broj pjesama koje kupe – bitno im je da imaju pristup velikom broju pjesama i da su im one lako dostupne i kvalitetne, a upravo im to omogućuju ovakvi streaming servisi.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene