Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj za popularni servis?

Udruženje filmaša traži gašenje Hotfilea!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon MegaUploada, MPAA sada želi ugasiti i Hotfile, jedan od popularnijih servisa za razmjenu datoteka

Nakon gašenja MegaUploada, čini se da gašenje prijeti još jednom servisu za razmjenu sadržaja – Hotfileu!

Američko udruženje filmaša (Motion Picture Association of America – MPAA) smatra da je Hotfile servis sličan MegaUploadu te da omogućava i potiče kršenja autorskih prava, a u javnosti su se pojavili dokumenti prema kojima MPAA traži od suda u Floridi zabranu djelovanja Hotfilea (na Gizmodu kažu da MPAA želi donošenje tzv. summary presude, odnosno sudske odluke koja može stupiti na snagu prije kraja sudskog procesa) tako da se postavlja pitanje kakva je budućnosti ovog servisa za razmjenu datoteka i može li njegov vlasnik završiti kao Kim Dotcom.

Iako se u Hotfileu pravdaju kako oni nisu poput Napstera, LimeWirea i drugih servisa koji su optuženi za kršenje autorskih prava, filmaši smatraju da je Hotfile gori od ovih servisa jer oni čak i plaćaju svojim korisnicima za postavljanje piratskog materijala na njihove servere.

U MPAA-u tvrde da Hotfile ne poštuje Digital Millenium Copyright Act (DCMA) već da zarađuje upravo na kršenju autorskih prava te ništa ne poduzimaju kako bi pratili korisnike koji uploadaju piratski materijal, odnosno ne gase račune korisnika koji učestalo postavljaju takav sadržaj na Hotfile i time krše autorska prava.

Također, u MPAA dodaju da usprkos zahtjevima koje su im poslali za uklanjanjem sadržaja koji krši autorska prava, oni takav sadržaj nisu uklonili (što se protivi DCMA-u) te u udruženju američkih filmaša napominju kako su sami osnivači ovog servisa priznali kako su osnovali Hotfile kako bi konkurirali MegaUploadu, a svi znamo što se dogodilo s MegaUploadom i njegovim osnivačem.

Tužba protiv Hotfilea podignuta je u veljači prošle godine, a na Ars Tehnici kažu da je osnivač Hotfilea Anton Titov rekao kako se registrirao kao agent DCMA i kako oni upozoravaju svoje korisnike na kršenje zakona, a zanimljivo je da je Titov u rujnu prošle godine tužio Warner Bros zbog toga što ova kompanija kontinuirano traži uklanjanje sadržaja koji im ne pripada.

Pitanje je hoće li se, poučen iskustvom s MegaUploadom i Dotcomom, Titov povući i zatvoriti Hotfile ili će nastaviti s dosadašnjim radom i time postati jedna od poželjnijih meta FBI-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene