Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pljuska diskografskim kućama!

Povratak najpoznatijeg pirata: Dotcom priprema Megabox!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kakav paradoks! Najpoznatiji svjetski pirat Kim Dotcom ima rješenje za borbu protiv piratstva!

Osim MegaUploada, internetskog servisa za razmjenu datoteka kojeg je ugasio FBI, Kim Dotcom pripremao je još jedan veliki projekt – Megabox, za koji je rekao da će glazbenike 'osloboditi okova' diskografskih kuća i omogućiti im da zarađuju puno više novca od prodaje glazbe.

Prema nekim teorijama zavjere upravo je Megabox, a ne MegaUpload bio glavni razlog zbog kojeg su Amerikanci krenuli po Dotcoma. Naime, Megabox je zamišljen kao streaming aplikacija putem koje će glazbenici prodavati svoje pjesme (bez ikakvog uplitanja diskografa) pri čemu bi većina novca (90 posto) išla direktno njima.

Gašenje MegaUploada nije utjecalo na smanjenje piratstva!

Dotcom je u jednom intervjuu prošle godine rekao da čak imaju rješenje putem kojeg će glazbenici moći zarađivati i od besplatnog skidanja njihovih pjesama: 'Da, plaćat ćemo glazbenike i za besplatno skidanje pjesama', rekao je ekipi s TorrentFreka.

Takvo rješenje za besplatno skidanje pjesama i zaradu od njih nazvao je Megakey te je rekao da je ono već iskušano na više od milijun korisnika i da je uspješno. Riječ je o aplikaciji koja je povezana s oglasima s drugih internetskih stranica te se zarada ostvaruje od prikazivanja oglasa.

Ideja da glazbenici 'uzmu stvari u svoje ruke' te da putem ove platforme sami prodaju glazbu pri čemu bi zaradili 90 posto od prodajnog iznosa, odnosno mogućnost da zarađuju od besplatnog skidanja pjesama sigurno se nije svidjela brojnim šefovima diskografskih kuća kojima bi Megabox uzeo milijune ili možda milijarde dolara.

Dotcom je prošle godine čak najavio da će se Megaboxu pridružiti i neka poznata imena iz svijeta glazbe koji su navodno namjeravali prekinuti suradnju s dosadašnjim diskografskim kućama i pjesme izdavati upravo na Megaboxu te bi oni sigurno privukli i brojne druge glazbenike i grupe na suradnju s Dotcomom i njegovim servisom.

Megabox i Megakey mogli bi u potpunosti promijeniti način distribucije glazbe i velikim dijelom izbaciti posrednike tj. diskografe iz igre (tj. iz raspodjele novca), a u isto vrijeme riješili bi problem piratstva jer zašto bi itko ilegalno skidao pjesme, ako ih može skinuti u potpunosti legalno i besplatno.

To bi dovelo do paradoksne situacije u kojoj bi rješenje za borbu protiv piratstva ponudio najpoznatiji svjetski pirat!

Nakon uhićenja Dotcoma nije bilo puno riječi o Megaboxu, no na Digital Trendsu kažu kako je Dotcom jučer na svom profilu na Twitteru i Instagramu najavio skorašnji dolazak Megaboxa, no dodatne informacije o ovom servisu ipak nije objavio.

Inače, Kim Dotcom i dalje se nalazi u Novom Zelandu gdje očekuje odluku tamošnjeg suda o tome hoće li ga izručiti SAD-u.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene