Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teško bez Jobsa…

Ovo itekako zabrinjava Apple!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijena Appleove dionice od rujna prošle godine pala je za više od 40 posto, a od početka ove godine skoro 25 posto.

Prije nešto više od pola godine cijena Appleove dionice obarala je sve rekorde – ova je kompanija postala najvrjednija kompanija u povijesti (ako se ne gleda inflacija), a brojni su analitičari predviđali da će cijena dionice doseći tisuću dolara, dok bi ukupna vrijednost kompanije mogla premašiti nevjerojatnih bilijun dolara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stižu dva iPhonea Apple priprema odgovor Galaxyju S4! Slika nije dostupna Veliki planovi Stiže i Galaxy sat?!

No, nakon toga uslijedio je veliki pad čija je kulminacija zabilježena ovog tjedna jer je, umjesto navedenih tisuću dolara, cijena dionice Apple pala na ispod 400 dolara (što je najmanja vrijednost još od prosinca 2011. godine), a na kraju dana ipak se podigla malo iznad 400 dolara, uz pad veći od pet posto.

Kraj dominacije: Apple nije ispunio očekivanja investitora!

Ukupno, cijena dionica Applea tijekom ove je godine izgubila skoro 25 posto vrijednosti i više od 40 posto od rujna prošle godine. Razlog ovako novog velikog pada dionice su nove glasine o usporavanju proizvodnje i slabijoj prodaji iPhonea i iPada. Na Huffington Postu kažu da informacije o smanjenju proizvodnje stižu od kompanije Cirrus Logic koja proizvodi audio čipove za iPhone i iPad te da one sugeriraju kako se očekuje veliko smanjenje prodaje Appleovih mobilnih uređaja u ovom kvartalu, dok je navodno odgođeno predstavljanje novih uređaja koji bi ponovno trebali povećati prodaju telefona i tableta.

Poznati analitičar koji godinama prati Apple Peter Misek rekao je kako u ovom kvartalu ne trebamo očekivati predstavljanje novog iPada mini, dok Apple veliki iPad možda predstavi tek krajem kvartala.

Također, ovom treba dodati i glasine koje su se pojavile ovog tjedna i prema kojima Apple ima problema i s proizvodnjom novih modela iPhonea čije bi predstavljanje i prodaja također trebali kasniti. Iz Applea ne žele komentirati ove glasine, a više informacija o njihovom poslovanju i budućim očekivanjima trebali bi saznati uskoro prilikom službene objave poslovnih rezultata te neki analitičari predviđaju da će Apple za prvo tromjesečje objaviti lošije poslovne rezultate od očekivanih.

Evo u čemu je Appleov problem u eri 'nakon Jobsa'!

Na Huffington Postu podsjećaju kako mnogi investitori sumnjaju da Apple, nakon smrti Stevea Jobsa, može predstaviti neki revolucionarni proizvod kakav su bili iPhone i iPad te je pitanje mogu li pametni sat i pametni televizor o kojima se toliko priča i koje bi mogli predstaviti već ove godine, promijeniti trend i ponovno podići cijenu dionica ove kompanije.

Inače, analitičari i investitori nisu bili zadovoljni niti poslovnim rezultatima Applea za posljednji kvartal prošle godine – iako je tijekom tog razdoblja Apple ostvario rekordnu zaradu, a prodali su nešto manje od 50 milijuna telefona, pri čemu su dva najprodavanija telefona na svijetu u tom razdoblju bili iPhone 4S i iPhone 5.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene