Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljeni financijski rezultati

Kraj dominacije: Apple nije ispunio očekivanja investitora!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Apple je objavio financijske rezultate za posljednji kvartal prošle godine - ostvarena je rekordna zarada koja je ipak razočarala investitore

Apple je objavio financijske rezultate za posljednji kvartal prošle godine u kojem je ostvarena rekordna zarada, ali u kojem ova kompanija nije ispunila velika očekivanja investitora zbog čega je cijena dionice potonula više od deset posto, čime je ova kompanija izgubila oko pedeset milijardi dolara vrijednosti te je cijena dionice u odnosu na rekordni rujan smanjena za čak 35 posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Postojao je 'iPhone prije iPhonea' Ove stvari NISTE znali o iPhoneu! Slika nije dostupna Jeftina kopija punjača iPhone joj EKSPLODIRAO u ruci: Umalo izgubila vid!

Kriza na vidiku? Apple smanjuje narudžbe komponenata za iPhone!

Prošlo je vrijeme spektakularnog rasta Applea, prodaja iPhonea dosegla je vrhunac te Appleu nedostaju novi revolucionarni proizvodi s kojima će ponovno napasti tržište, komentirali su ove rezultate na Huffington Postu.

U posljednja tri mjeseca prošle godine Apple je zaradio 54,5 milijardi dolara, što je porast od 18 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali to je i malo manje u odnosu na očekivanja analitičara koji su predvidjeli zaradu od 55 milijardi, dok je profit dosegao 13,1 milijardi dolara.

Iako su neki analitičari i novinari očekivali da će u posljednja tri mjeseca prošle godine Apple prodati više od 50 milijuna iPhonea, prodali su ‘samo’ 47,8 milijuna telefona, a nisu ispunili niti očekivanja o prodaji iPada - prodali su nešto manje od 23 milijuna, što je oko milijun manje od predviđanja

. Također, ova je kompanija prodala 4,1 milijuna Mac računala, što je 22 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine i milijun manje od očekivanja.

Smanjena potražnja za iPhoneom srušila dionicu Applea!

Ovakvi rezultati - 18 postotno povećanje prodaje i 13 milijardi dolara profita zadovoljili bi većinu IT kompanija, no s obzirom na vrlo visoke standarde koje je Apple postavio u posljednje vrijeme, to ipak nije bilo dovoljno za optimizam te se čini da investitori više ne vjeruju Appleu i Timu Cooka.

Komentirajući poslovne rezultate za prošli kvartal Tim Cook je rekao kako su svi u Appleu ‘oduševljeni rekordnim prihodom većim od 54 milijarde dolara i prodajom više od 75 milijuna iOS uređaja u jednom kvartalu’ te je napomenuo kako će se u budućnosti nastaviti fokusirati na inovacije i razvoj najboljih proizvoda na svijetu.

S obzirom da mnogi smatraju kako Apple više ne može previše povećati prodaju iPhonea s dosadašnjom strategijom, čini se da bi ova kompanija u budućnosti mogla promijeniti mobilnu strategiju i predstaviti nekoliko modela iPhonea s različitim dijagonalama ekrana i različitim cijenama tako da bi do kraja godine mogli vidjeti čak tri nova modela iPhonea.

Što se aktualnog kvartala tiče, predviđanja Wall Streeta kažu da bi ova kompanija mogla zaraditi više od 45 milijardi dolara, dok su u Appleu umjereniji i predviđaju zaradu između 41 i 43 milijarde.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene